Yenice Orman İşletme Müdürü Mehmet Akkan, çekirgelerin ekosistemdeki rolüne değinerek, bu canlıların doğal döngü içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Çekirgelerin toprağı havalandırdığını, bitki kalıntılarını parçalayarak toprağın besin maddeleriyle zenginleşmesine katkı sağladığını ve böylece tarım alanlarının verimliliğine olumlu etki yaptığını ifade etti.
Çekirgelerin Doğal Döngüdeki Yeri
Akkan, çekirgelerin doğal yollarla diğer canlıları beslediğini ve bu sayede ekosistemin dengeye kavuşmasına yardımcı olduğunu vurguladı. Ayrıca, çekirgelerin avcı kuşların beslenmesinde önemli bir role sahip olduğunu da ekledi.
Yenice Orman İşletme Müdürü Mehmet Akkan paylaşımında şunlarıda söyledi:
''Kankam Çekirge ile sohbetimiz (sonrası Çekirgeyi doğasına bıraktım). Çekirgeler zehirsizdir. İnsanlara zarar vermezler. Bitkilerle beslenirler. Ekosistemin işlemesi için faydalıdır. Kuşlar(Sığırcık, alaca sığırcık, leylek, karga, serçe vb.), Tavuklar, özellikle Hindiler severek yerler. Savaş ve kıtlık anlarında insanlarca yenilebilir. Çekirge eklembacaklılar ailesine aittir. Çekirgeler birbirinden çok farklı renklere ve görünüme sahip olabilir. Bazı türler bir yaprağı taklit edecek görünüme sahiptir. Çekirgelerin ortak vücut parçaları şunlardır; Baş göğüs ve karın. Çekirge, yüzyıllardır varlığını sürdüren, Kur'an-ı Kerim'de kendisinden bahsedilen düz kanatlılar takımından Caelifera alt takımının sıçrayıcı özelliğine sahip böcek türüdür. Ömürleri ortalama 4 ay olan çekirgelerin, boyları genellikle 4-5cm.
Çekirgeler taze yaprak ve sapları ile besledikleri için temiz canlılardır. Bazı ülke ve medeniyetlerde sevilerek tüketilmektedir. İslam dininde de Hayvanlardan haşarat denilen böcek türleri habaisten sayılıp genel olarak helal görülmemiştir. Böcek türlerinden olan çekirgenin istisna olarak Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) tarafından helal olduğu bildirilmiştir. Dört mezhepte çekirgenin yenilmesi helal görülmüştür. ve başı koparılır. Kalan beden kısmı bir parça yağ ile kavrulur ve kavurma gibi yenilir. Baş ve ayakları temizlenir, hemen pişmek üzere olan pirinç ve bulgur pilavına karıştırılır. Ya da Toplanan çekirgeler çiroz gibi güneşe serilir, iki üç gün kadar güneşte kurutulur. Ayakları ve başı koparılır. Kalan beden kısmı bir parça yağ ile kavrulur ve kavurma gibi yenilebilir''