İran Savunma Bakanı Aştiyani Amerikanın Kızıldeniz güç planlarıyla,' Eğer böyle mantıksız bir Hamle yaparlarsa olağan üstü sorunlarla başbaşa kalacaklar'' dedikten sonra Kızıldeniz Karışmaya başladı.

Kasım ayında Amerika Savunma Bakanlığı Orta Doğuda İsrail Hamas savaşıyla bağlantılı deniz saldırılarında büyük bir artış potansiyeli olduğunu açıklamasıyla birlikte Kızıldenizde Bir Amerikan Bir Fransız ve birçok sayıda ticari geminin saldırıya uğradığını duryurdu. Daha önce de İngiliz ordusu Kızıldenizde birçok İHA saldırısı ve patlamarar olduğunu açıklamıştı. Kasım ayı başlarında Yemen açıklarında Kızıldeniz de İsralil e bağlı bir araç nakliye gemisine el koyan isyancı Husiler gemiyi hala liman kenti Hudeyde yakınlarında tutuyor.

Norveç bandıralı bir gemide Yemen yakınlarından yapılan bir anti gemi füzesi saldırısından nasibini aldı. Bu füze saldırısını Yemenin büyük bir bölümünü kontrol altında tutan Husiler tarafından yapıldığını tahmin etmek hiç te zor değil. İsrail in Gazzeye yaptığı saldırıların devam etmesi halinde Kızıldenizde seyretmekte olan ticari gemileride hedef alacaklarını duyuran Şii silahlı gurup dediklerini yapmakta kararlı görünüyor. Savaşın başladığı Ekim ayından beri düzensiz olarak İsrail e karşı da İHA ve füze saldırılarıyla yetinmeyip Kızıldeniz de Fıransız fırkateynine İHA saldırısında bulunmuş ve başarısız olmuştu. Fıransa ordusu da yaptığı açıklamada Kızıldeniz de görev yapan bir donanma fırkateyninin İHA lar tarafından saldırıya uğradığını ve püskürtüldüğünü açıklamıştı. Husiler bu bağlamda tüm uluslar arası nakliye şirketlerini İsrail limanlarıyla iş yapmamaları konusunda uyarıp, uyruklarına bakılmaksızın İsrail istikametine giden bütün gemilerin hedef alınacağını  bildirmişti.

Kızıldenizde ki bu hareketlilik gün geçtikçe daha da artarken Amerika ve İran arasındaki gerilim de gün geçtikçe artıyor. İran Savunma Bakanının ( Aştinyani) ISNA nın yayınladığı açıklamasında Kızıldenizi kast ederek '' Kimse bizim üstün olduğumuz bölgede hamle yapamaz'' ifadesine karşılık. Waşington geçen hafta Yemen deki İran destekli Husilerin Kızıldenizde ki ticari gemilere yaptığı saldırılara karşılık görev gücü yapmak için görüşmeler yaptığını açıkladı.

Amerika ve İngilterenin desteklediği İsrail e karşılık, Rusya, Çin ve İran ın Filistini desteklemesi hiçte uzak değil. Amerika ya karşı fırsat kollayan Kuzey Kore yi de unutmamak lazım. Olası bir Amerika karşıtı ittifakı yalnız bırakacağını sanmıyorum. Alın size 3. dünya savaşı.

bize gelince Türkiye olarak tarafsızlık ve arabuluculuk rolünden çıkmamamız lazım. Zaten zor günler geçiriyoruz bir savaşımız eksik kalsın.