Çıktığı günden beri bir çok sayıda mutasyona uğrayan yeni Covid-19 alarmı veren bilim adamları maskeli günlere tekrar dönüş sinyalleri vermeye başladı.

Çıktığı günden beri bir çok sayıda mutasyona uğrayan yeni Covid-19 alarmı veren bilim adamları maskeli günlere tekrar dönüş sinyalleri vermeye başladı. Alfa, beta, gama, omikron varyantları ve bunlara bağlı bir çok alt mutasyonları olan Covid-19 yine dünyamızı tehdit eder oldu. 

Dünya Sağlık Örgütü, Covid'in yeni Eris  ( EG.5) varyantına ilişkin 9 Ağustos 2023 Çarşamba günü yeni yayınladığı raporunda, daha önce "gözlem altındaki varyant" statüsünde olan durumu "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirildi ve "Eris"in yaygınlığında dünya genelinde hızlı bir artış olduğu kaydedildi.
Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore ve Japonya dahil 51 ülkede tespit edilmiştir. DSÖ’nün önümüzdeki günler için önerdiği ve gelişmiş ve milli geliri yüksek ülkelerde bir ay içinde kullanıma girmesi beklenen monovalan COVID-19 aşısı EG5 enfeksiyonlarına karşı da etkili olması beklenmektedir. Öte yandan ABD'li ilaç şirketi Moderna, güncellenen korona aşısının Eris varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Şirket, aşının sonbahar aylarında piyasaya sürülmesinin planlandığını açıkladı. Pfizer da güncellenen aşının ilk araştırmalarda Eris varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Almanya'da Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) risk grubunda bulunan kişilerin senede bir kez hatırlatma korona aşısı olmasını tavsiye ediyor.  Nedense bizim sağlık bakanlığında henüz bu olayla ilgili henüz bir ses yok.

Yeni varyant EG.5 (Eris) nedir?
EG.5, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü ve dünya çapında dolaşımda olan diğer varyantlarla yakından ilişkili.
Virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor.
Haziran ayı sonunda Covid-19 vakalarının yüzde 7,6'sını oluştururken, temmuz sonunda küresel olarak yaygınlığı yüzde 17,4'e yükseldi.
Eris'in yaygınlığında istikrarlı bir artış olurken, 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşıldı.
Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirildi.
Eris'in, özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedildi.
DSÖ'ye göre bu türün halk sağlığı riski, önceki dolaşımdaki varyantlara yakınlığı nedeniyle daha düşük.
EG.5 ilk etapta Çin, Japonya ve Güney Kore'deki dolaşımdan kaynaklanıyordu şimdilerde ise Kuzey Amerika ve Avrupa'da da artıyor.
Fransa Halk Sağlığı Kurumu, ülkede EG.5'in 17 Temmuz'da sekansların yüzde 26'sını temsil ettiğini, bir önceki hafta ise sekansların yüzde 15'ini oluşturduğunu ve bunun "küresel durumla tutarlı" olduğunu bildirdi.
İngiltere'de, özellikle EG.5.1 ülkedeki varyantlar için en hızlı büyüme oranına sahip ve vakaların yüzde 14'ünü temsil ediyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansına (UKHSA) göre, yeni varyant Eris, ülke genelindeki her 7 yeni vakadan birini oluşturuyor. Eris, yüzde 39,4'le vakaların yaklaşık yarısını oluşturan Arcturus'tan sonra İngiltere'de en yaygın ikinci varyant olarak kayıtlara geçti.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) alınan verilere göre, ABD'de EG.5, vakaların yaklaşık yüzde 17'sine tekabül ediyor ve izlemede olan diğer Omicron türlerinden daha fazla.
 
DSÖ, varyantla ilgili risk değerlendirmesinde Eris in arttığı bazı ülkelerdeki vakalarda ve hastaneye yatışlarda artış görülmüştür, ancak şu anda EG.5 ile doğrudan ilişkili hastalık şiddetinde bir artış olduğuna dair herhangi bir kanıt yok" ifadelerine yer verdi.
DSÖ. Bu varyantı ve yayılma boyutunu anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu ancak mutasyonların sayısının dikkat çekici olduğu kaydedilen açıklamada, "DSÖ, daha fazlasını öğrendikçe ülkeleri ve halkı güncelleyecek." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, DSÖ'nün şu anda 3 "izlenmesi gereken" ve 7 "gözlem altındaki" Covid-19 varyantını takip ettiği de belirtildi.
Covid-19'un yayılmaya ve mutasyona uğramaya devam ettiği hatırlatılan açıklamada, DSÖ'nün Covid-19'un daha iyi takibi ve raporlanması için ülkelere yaptığı çağrısı tekrarlandı.

Şimdi yetkililere soruyorum. Avrupa Birliği Ülkerleri, Amerika, Çin,   Kore Cumhuriyeti, Japonya, Kanada, Avustralya, Singapur, Birleşik Krallık, başta olmak üzere 51 ülkede görülmüşken niçin bizim hastanelerde covid testi yapılmamakta.

Kaynak; Lauren Chadwick, MEDICANA