Yapay zekâ, insanlar da dâhil olmak üzere hayvanlar tarafından görüntülenen doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir.

En basit şekilde belirli görevleri yerine getirmek için insan zekâsını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler olarak tanımlanır. Yapay zekâyı günümüz teknoloji sistemlerinden ayıran en önemli özellik insan zekâsını taklit edebilmesidir. Bu sistem, var olan durumları gözlemleyerek daha önceden belirlenen parametreler doğrultusunda ilgili durumu işler ve buna yönelik bir tepki verir. Bu süreçte, yapay zekâ duruma ilişkin verileri hızlı, yinelemeli ve akıllı algoritmalarla birleştirilerek işler.
Yapay zekânın geçmişi bilgisayar bilimi kadar eskidir. Fikir babası, "Makineler düşünebilir mi?" sorunsalını ortaya atarak makine zekâsını tartışmaya açan Alan Mathison Turing'dir. Alan Turing, Nazilerin Enigma makinesinin şifre algoritmasını çözmeye çalışan matematikçilerin en ünlü olanlarından biriydi. Modern bilgisayarın atası olan bu makineler ve programlama mantıkları aslında insan zekâsından ilham almışlardı. İlk dönemlerinde, yapay zekâya yönelik çalışmalar problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konulardı. Sonraki dönemlerde ise makine öğrenmesi ile gelişen yapay zekâ günümüzde konuşmayı, görüntüleri ve verileri tanıma, tahminlerde bulunma gibi işlemleri yerine getirebilmesini sağlayan derin öğrenme ile gelişmeye devam ediyor.
Yapay zekâ, büyük ölçekli verileri akıllı algoritmalar ve yinelemeli işlemler ile birleştirerek çalışır. Bu süreçte, verilere ait desen veya özellikler yapay zekânın otomatik olarak öğrenmesini sağlar. Çeşitli işlevlere sahip yapay zekâ farklı yöntem ve teknolojiler ile birlikte çalışır. Bu teknolojik yöntemleri ‘’Makine Öğrenimi, Yapay Sinir Ağı, Derin Öğrenme Teknolojisi, Bilişsel Hesaplama, İleri Algoritma, Grafik İşlem Birimleri’’ başlıkları atında listeleniyor.
Yapay zekâ, insanlara göre daha hızlı, doğru ve verimli çalışabilen bir teknolojidir. Yapay zekâ sayesinde birçok fayda elde edilebilir. Örneğin; Verimliliği ve Performansı Artırır, İnsanların Potansiyelini Ortaya Çıkarır, Yeni İş Alanları Oluşturur, Yaşam Kalitesini Yükseltir, Tıpta Gelişim Sağlar, Karmaşık Sorunları Çözer.
Bu kadar faydanın yanında tabi ki birçok da zararı var. Bunları da örnekleyecek olursak; İşsizliği Artırır, İnsanlığı Tehdit Edebilir, Etik Sorunlar Yaratır, İnsanların Becerilerini ve Yeteneklerini Köreltebilir. Daha şimdiden Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) hâlihazırdaki mesleklerin yüzde 27'sinin yapay zekâ devriminden etkilenebileceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler ‘in düzenlediği zirvede basın toplantısına dâhil ettikleri yapay zekâlı insansı robotlar, "dünyayı insanlardan daha iyi yönetebileceklerini" söyledi. En gelişmiş insansı robotlardan bazıları Cenevre'deki i "İyilik için Yapay Zekâ" zirvesinde dikkatli davranmaları gerektiğini belirten sosyal robotlar, henüz insan duygularını tam olarak kavrayamadıklarını anlattı. Hanson Robotics tarafından geliştirilen Sophia adlı robot, "İnsanların hata yapma kapasitesi göz önüne alındığında daha iyi liderler olup olamayacakları" sorusuna "İnsansı robotlar, insan liderlerden daha yüksek düzeyde verimlilik ve etkinlikle liderlik etme potansiyeline sahiptir" cevabını verdi.
Tabi ki bu İnsansı yapay zekâlı robotlar, bugün, "affetme, suçluluk, keder, zevk, hayal kırıklığı, incinme" gibi duygulara sahip değil.
Amerikan ordusu tarafından düzenlenen bir sanal testte, yapay zeka ile kontrol edilen bir insansız hava aracı, misyonunu tamamlama sürecine dışarıdan müdahaleyi önlemek için kendi operatörünü "öldürmeye" karar verdi. Test, simülasyon olduğu için gerçek hayatta kimse fiziken zarar görmedi ya da hayatını kaybetmedi. Tehlikenin boyutunu düşünebiliyor musunuz?
Aralarında OpenAI ve Google Deepmind'ın en üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu bazı uzmanlar, yapay zekânın (AI) insanlığın yok olmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Yapay zekâ alanında öncü isimlerinden olan bilim insanı Geoffrey Hinton, bu alandaki ilerlemeye karşı uyarılar içeren açıklamalar yaptı. 75 yaşındaki Hinton, Google’daki görevinden yakın bir zaman önce istifa etti. BBC’ye verdiği röportajda “Artık tehlikelerin neler olabileceği konusunda konuşabilirim” diyen Hinton, bu tehlikelerin bazılarının “çok korkutucu” olduğunu söyledi.
Açıkçası ben bu yapay zeka olayından baya korktum…!  Kaynak ; Bbc, Euronews, gtech