Polenlere karşı hepimizin alerjisi var mıdır desem kaçınız evet dersiniz ki?

Polenlere karşı hepimizin alerjisi var mıdır desem kaçınız evet dersiniz ki?
Bende polenlere karşı alerjisi olan biri olarak bugün polenler hakkında bulduklarımı sizlerle paylaşmak istedim.
Hadi buyrun birlikte bakalım…
Baharın gelmesiyle birlikte alerjik hastalıkların görülme sıklığında büyük bir artış olur. Bunun nedeni havada yayılan ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları polenlerdir. Kişi alerjik bir bünyeye sahipse, vücuda giren polenler bazı maddelerin salgılanmasına neden olur. Bu da gözlerdeki ve burun zarlarındaki kılcal damarların genişleyerek dokuların şişmesine yol açar. Bunun sonucunda bahar alerjisine ait bulgular oluşur. Bahar alerjisine halk arasında ''saman nezlesi'' denir. Bahar alerjisi tedavi edilmezse gözde sulanma, kızarma, kaşınma, burunda kaşınma, burun akıntısı, burunda tıkanma, boğazda yanma, hapşırma gibi belirtiler olur. Önlem alınmazsa alerji tekrarlar Gece uyku düzeni bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabilir. Sinüzit, otit ve astıma neden teşkil edebilir. Tedavide sürecinde alerjenlerden korunma yanında burundan kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla dengeli beslenilmeli, istirahat edilmeli ve bol su içilmelidir. A, B, C ve E vitaminli besinler tüketilmelidir.
Evet gelelim bahar alerjisinin belirtileri sıradan gözükse de, tedavi sürecinde hekime başvurmak önemli yer kaplıyor. Nasıl olsa sıradan bir alerji diye dikkate almamak, sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceğini unutmamanız gerektiğini tavsiye ediyorum.
Özellikle bu aylarda çoğunlukla görülen bahar alerji hakkında biraz da olsa sizleri bilgilendirebildiysem ne mutlu bana… Sağlığına dikkat edin. Kalın selametle.