Pierre René Jean Baptiste Henri Brocard (12 Mayıs 1845 - 16 Ocak 1922), Fransız meteorolog ve özellikle geometriyle uğraşmış matematikçi.

Brocard'ın kendi adını taşıyan Brocard noktaları, çemberi ile üçgenini ve bunların özelliklerini buluşu, en bilinen başarılarıdır.
Günümüz matematikçilerinden Nathan Court, Brocard'ın Émile Lemoine ve Joseph Neuberg ile birlikte, modern üçgen geometrisinin üç kurucusundan biri olduğunu yazdı. Brocard Ordre des Palmes Académiques ve Légion d'honneur subayı nişanına layık görüldü.
Yaşamının büyük bölümünü Fransa Donanması subayı olarak meteoroloji çalışmalarıyla geçirdi. Ancak bu alanda adını duyuracak büyük bir katkı yapamadı.

Brocard üçgeni, çemberi ve noktaları
Bir Brocard noktası diyagramı.
Ana maddeler: Brocard noktaları, Brocard çemberi ve Brocard üçgeni
Brocard'ın matematiğe yaptığı en bilinen katkıları Brocard noktaları, çemberi ve üçgenidir. Öklid düzleminde bir üçgende, pozitif Brocard noktası (birinci Brocard noktası olarak da anılır) üçgenin iç bölgesinde bulunan, herhangi iki köşe ile bu nokta arasında oluşan açılar birbirine eşit, nokta olarak tanımlanır. Bu ortak açı değeri üçgenin Brocard açısıdır. Üçgenin Brocard çemberi simedyan noktası ile çevrel çemberin merkezi arasında kalan doğru parçasını yarıçap kabul eden çemberdir. İçinde Brocard noktalarını bulundurur. Brocard üçgeni ise ele alınan üçgenin bir köşesinden, o köşeye ait Brocard noktasına çizilen doğru ile diğer bir köşesine aynı işlemin uygulanmasıyla elde edilen doğrunun kesişim noktası ve benzer şekilde üçgenin köşeleri ile Brocard noktalarının farklı kombinasyonlarıyla elde edilecek başka iki noktanın oluşturduğu yapıdır. Brocard üçgeni, Brocard çemberi içinde ortaya çıkar.

Matematiğe diğer katkıları
Brocard, Bar-le-Duc'te bulunduğu sürede daha birçok matematik makalesine imza attı; bunların hiçbiri Etudes d'un nouveau cercle du plan du triangle kadar konuşulmadı. Bir diğer katkısı, Girard Desargues'in, adını DALG şeklinde şifreleyerek yayımladığı makalesi için önerdiği anlam oldu. Brocard Analyse d'autographes et autres écrits de Girard Desargues adlı çalışmasında, DALG için genel kabul gören Des Argues, Lyonnais, Géometre tahmininde bulunmuştu.

Meteoroloji
Brocard meteoroloji alanında çok önemli bir buluşa imza atmamış olsa da, Fransız ordusunda meteoroloji teknisyeni olarak görev yaptı ve Cezayir'de Meteoroloji Enstitüsü kurdu. Ayrıca bu alanda da çeşitli makaleler yayımlamıştı.