Sıcak çikolata veya sıcak kakao, genellikle eritilmiş çikolata veya toz kakao, sıcak süt veya su ve şeker içeren sıcak içecek.

İlk çikolata içeceğinin yaklaşık 2000 sene önce Mayalar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. 1400'lere kadar kakao içecekleri, Aztek kültürünün önemli bir parçası olmuştu. Yeni Dünya'daki Meksika'dan Avrupa'ya getirildiği zaman Avrupa'da popüler olan içecek, o tarihlerden beri çeşitli değişikliklere uğradı. 19. yüzyıla kadar sıcak çikolata, karın ağrıları gibi birtakım rahatsızlıkların tıbbî tedavilerinde dahi kullanıldı. Günümüzde ise sıcak çikolata bütün dünyada tüketilmekte olup, İtalya'da hazırlanan çok koyu kıvamlı cioccolata densa veya genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde içilen daha sulu bir kıvama sahip olan sıcak çikolata gibi farklı şekillerde servis edilmektedir.

Sıcak çikolatanın genellikle keyif için tüketilmesiyle birlikte sıcak çikolata içmenin sağlık açısından birçok faydası vardır. Araştırmalara göre sıcak çikolatada, sağlığa faydalı olabilen büyük oranda antioksidan bulunmaktadır. 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar sıcak çikolatanın hem bir içecek hem de bir ilaç olarak değeri vardı. Kâşif Francisco Hernández, çikolata içeceklerinin yüksek ateş ve karaciğer hastalığının tedavisine yardım ettiğini yazmıştır. Diğer bir kâşif Santiago de Valverde Turices, büyük oranda sıcak çikolatanın göğüs rahatsızlıklarını, ve daha küçük oranlarda mide düzensizliklerinin tedavi edilmeleri için yardımcı olduğuna inanmıştır.17. yüzyılda çikolata Fransızlara tanıtıldığı zaman "sinir nöbetleri ve kötü ruh hâlleri"ni tedavi etmek için kullanılmıştır; bu çikolatanın fenetilamin içermesi ile ilgili olabilir. Günümüzde sıcak çikolata tıpdan çok keyif için kullanılmaktadır, fakat yeni araştırmalara göre içeceğin sağlık açısından diğer faydaları olabilir.
Öte yandan, sıcak çikolata içmenin birçok olumsuz etkisi de vardır. Sıcak çikolatanın yüksek kalorisi, katı yağı ve şekeri vardır. Sıcak çikolata yapmak için kullanılan kakaonun içindeki kafeinin de sağlık için olumsuz etkileri de olabilir.