2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü Orhan Pamuk almıştı.

2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü Orhan Pamuk almıştı. Nobel ödülünü alan ilk Türk vatandaşı olan Pamuk, Kar isimli romanı ile adını tüm dünyaya duyurmuştu. 

Kar romanının konusu ise şu şekilde; 
Kar, Almanya’dan Kars’a doğru yola çıkan sürgün bir köşe yazarı ve şairin yaşadıklarını ele alıyor. Kitap, başkahramanı olan Kerim Alakuşoğlu’nun Erzurum’dan Kars’a yaptığı otobüs yolculuğu ile başlıyor. Yolda karın yağışını izleyen başkahraman, çocukluk günlerini hatırlayarak kar ile masumiyeti özdeşleştiriyor. Ve kendisiyle konuştuğu bu sürede, adını sevmediği için kendisine “Ka” denmesini tercih ettiğini de okurlara açıklıyor.
Ka, sıkça gündeme gelen Kars’taki kadın intiharlarını araştırmak için yola çıkıyor. Şehre adım attığı anda ise belediye tarafından binalara asılmış “İnsan Allah’ın bir şaheseridir ve intihar bir küfürdür.” yazılı posterler dikkatini çekiyor. Ka, burada geçirdiği süre boyunca, şehirdeki insanları ve dini faaliyetleri gözlemleme şansına sahip oluyor. Pamuk’un fikirlerinin de çokça hissedildiği Kar, bu yönüyle aslında yazarın Kars’a olan hayali yolculuğu olarak dikkat çekiyor.