İşte yeni keşfettiğim, hemen siparişini verdiğim ve okumaya heyecanlandığım kitabın bir eleştirmenden özeti..

Japon karı- kocanın dünyasına okuru konuk ediyor; altmışına yaklaşan erkek, kendisinden on yaş daha genç ve cinsel bakımdan daha şehvetli karısının arzularına yanıt verebilmek için türlü oyunlar oynamaktadır. Fakat bu zevk verici oyunların başına açacağı belalardan tümüyle habersizdir…

İnsan doğasının evcilleştirilemeyen hırslarını ve zıtlıklarını ustalıkla anlatan yazar, ölmeye yüz tutmuş bir ilişkiyi ayakta tutmak için verilebilecek en sıradışı mücedeleyi resmederken gerilim öğelerini de incelikle kullanıyor. Sonuç: Edebiyat tutkunlarına armağan edilmiş, heyecan verici bir roman…

İşte yeni keşfettiğim, hemen siparişini verdiğim ve okumaya heyecanlandığım kitabın bir eleştirmenden özeti...
Aşk, her ne kadar toz pembe olsa da insan olduğumuzu ve ilkel arzularımızı bazen unutabiliyoruz. Tam da bu yüzden sanat ve edebiyat devreye giriyor. Anlatamadığımız tüm o detayları, tüm çıplaklarıyla diğer üretim araçlarından görmek istiyoruz. Çünkü lisanımız, bu konuda oldukça sınırlı...
Bu eserin bana anlatılmasını beklediğim tatta duygular yaşatacağına inanıyorum ve sizlere de şimdiden gözüm kapalı öneriyorum.

İşte Cuniçiro (Juniçiro) Tanizaki'nin Bazıları Isırgan Sever kitabının tanıtım metni:
Her böceğin ağız tadı farklıdır ama bazı böcekler ısırgan sever.
 
Birbirlerine karşı artık herhangi bir tutku beslemeyen Kaname ve Misako’nun evliliği çatırdamış, can sıkıcı bir belirsizliğe sürüklenmiştir. Ayrılık kaçınılmaz olsa da başkalarının kollarında tutku ve tatmin aramaya, durumu oğullarına açıklamayı ertelemeye, boşanmanın ağırlığından kaçınmaya devam ederler. Kızının evliliğinin yeni ve yabancı bir kültürün etkisiyle zarar gördüğüne inanan Misako’nun babası ise, çifti klasik Japon sanatlarına yönlendirerek onları bu çıkmazdan kurtaracağını düşünür. Böylece, eski ve yeni, genç ve yaşlı, Doğu ve Batı arasındaki çatışma büsbütün görünür olur.
 
Bazıları Isırgan Sever, başarısız bir evliliği anlatırken Batı kültürünün değerleri ile geleneksel Japon kültürü arasındaki gerilimi de açığa çıkaran, Japon toplumundaki kültürel krizin yansıması olarak da okunabilecek etkileyici bir roman.
 

Cuniçiro (Juniçiro) Tanizaki Kimdir?
Tanizaki, 1886'da Tokyor'da doğdu. İlk öykülerinde Edgar Allan Poe ve Fransız Dekadanlarından etkilendi. Tokyo'dan daha tutucu bir bölge olan Osaka'ya yerleştikten sonra geleneksel Japon güzellik ideallerini araştırmaya yöneldi. En iyi romanlarından Bazıları Isırgan Sever (1929). Kendi değerlerindeki değişimi yansıtıyor, geleneklere bağlı Osakalı bir ailenin öyküsünü anlatıyordu.
Modern Japon edebiyatının en önemli yazarlarından birisi olarak görülürdü. Yapıtlarından bazılarında şok edici bir cinsellik dünyası ve yıkıcı erotik takıntılar taşımaktadır. Daha az sansasyonel olan diğerlerinde aile yaşamının dinamiklerini ve 20. yüzyıl Japon toplumundaki hızlı değişimleri konu alır. Hikayeleri sık sık Batı ve Japon geleneklerini yan yana getiren ve kültürel kimlik arayışı içinde bulunan karakterlere sahiptir.
Tanizaki, 30 Temmuz 1965 yılında Yugawara'da vefat etmiştir.