Soul müzik özellikle son yıllarda çok yükselişte.

Soul müzik özellikle son yıllarda çok yükselişte.Soul müzikte vokallere ağırlık verilir.Soul müziğin önde gelen isimleri arasında Al Green, Marvin Gaye, Aretha Franklin, James Brown ve Otis Redding sayılabilir.

Peki soul müzik nasıl ortaya çıkmış? 
 R&B ve siyahi kilise müziğindenelementler içeren, Amerikalı siyahiler tarafından popüler hale getirilmiş müzik türü şeklinde tanımlanan bu müzik kendini gittikçe geliştiriyor. 

İlk soul şarkıları, gospel şarkı sözlerinin yeniden yazılmasıyla seküler şarkılara dönüştürüldüğünde yaratıldı. Neşeli, yüksek tempolu gospel şarkıları yüksek tempolu ruh şarkıları olurken, daha yavaş gospel şarkıları romantik aşk şarkıları oldu.
Yüksek tempolu tarzın bir örneği, eski gospel şarkısının I Got a Savior (Way Across Jordan)’ın seküler bir versiyonu olan R&B sanatçısı Ray Charles’ın 1954 şarkısı I’m Got a Woman’dır (Way Across Town).
İncil şarkılarını seküler şarkılara dönüştüren bir başka gospel şarkıcısı da Sam Cooke’du. Sam, gospel grubu Soul Stirrers’a gençken katılmıştı, ancak grubun müjde şarkısı Wonderful’un seküler bir versiyonu olan Lovable şarkısını kaydettikten sonra 1956’da gruptan ayrılmak zorunda kaldı.
Güzel ama güçlü sesi, 1957’deki ilk crossover hit You Send Me’de duyulabilir. Şarkı o kadar popülerdi ki, pop müzik listelerinin başında Elvis Presley’in Jailhouse Rock’ının yerini aldı.
Bu, 1964’te son ve en büyük şarkısı A Change is Gonna Come’ı yazmadan önce kaydettiği yaklaşık otuz crossover hitin ilkiydi. Şarkı, ırkçılığa son verme özlemini dile getirdi., ancak yayınlanmadan önce Los Angeles’ta öldürüldü. Hayatı kısa olsa da başarısı diğer birçok Afrikalı Amerikalı soul şarkıcısının yolunu açtı.

Kaynak: https://muzikodi.com/soul-muzik-nedir/