Son günlerde gündemde olan önemli bir yasa var, hayvan yasası.

Son günlerde gündemde olan önemli bir yasa var, hayvan yasası. Yıllardır özellikle stklar bu konu hakkında çalışmalar yapıyor ve galiba sonunda mücadele kazanılacak!
Hayvan yasası çok önemli çünkü ülkemizde hayvanlara yapılan işkenceler çok fazla. Bu canilerin hak ettikleri cezaları alması gerekiyor. 
Bu yasa peki neleri kapsıyor?

Milliyet'ten Av. Zafer İşeri'nin yazısına göre şu şekilde; 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa tasarısı ile mevcut durumda yapılması istenen değişikliklere gelince, bir hayvan neslini yok etme, hayvanı öldürme, dövüştürme, hayvana acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı, kaçak avcılık, kabahat olmaktan çıkartılıp suç olarak ceza yasalarında tanımlanmalıdır. Hayvanlara yönelik fiillerin cezalandırılmasında sahipli - sahipsiz hayvan ayrımına son verilerek, fiillere uygulanacak cezalar ekonomik değil, hürriyeti bağlayıcı nitelik taşımalıdır. Eğer ceza miktarı 2 yıldan daha fazla belirlenmez ise erteleme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, para cezasına çevrilme gibi pişmanlık sağlamayacak sonuçlar çıkacaktır.

Hayvanları sahiplenen kişiler için de, sorumluluklarını yerine getiremeyip sokağa terk etmeleri halinde hayvanın duygu durumunda yaşanacak yıkım gözetilerek idari para cezaları artırılmalı, caydırıcı rakamlar belirlenmelidir. Hayvanlara yönelik suç işleyen kişilerin potansiyelleri göz önüne alınarak mutlaka zorunlu bir rehabilite sürecine tabi kılınmalıdır. Yeniden suç işlemeyeceklerine kanaat getirilmediği takdirde hayvan sahibi olmaları engellenmelidir. Hayvanların dövüştürülmesi gibi, şiddet içerikli her türlü organizasyon ile bunların özendirilmesi, ayrıca reklam ya da ilanı sosyal ortamda dahi engellenmelidir.
Hayvanlara karşı suçlarda açılacak davalarda, suçtan zarar gören kamuoyunu temsilen hayvan koruma derneklerinin davaya dahil olup, hak savunuculuğu yapabileceği belirtilmelidir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak bir revizyonla, hayvanlara ilişkin keyfi kısıtlamaların önüne geçilmelidir. Kamu lojmanlarında hayvan beslenmesini engelleyen düzenlemeler kaldırılarak halen Belediyelerin sorumluluğu altında bulunan hayvan barınaklarına ilişkin iyileştirici düzenlemelere ihtiyaç vardır.
Hayvanların satışı kesinlikle engellenmelidir. Kamuya açık alanlarda beslenme odakları oluşturulup bilhassa çocuklara yönelik teşvik edici faaliyetler organize edilmelidir. Hayvan haklarına ilişkin eğitim müfredata eklenerek önem verilmelidir. 

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/dusunenlerin-dusuncesi/hayvan-haklari-yasasi-neler-getiriyor-6416084