Çocuklara ev işi yaptırmak çok önemli.

Çocuklara ev işi yaptırmak çok önemli. Çocukların sorumluluk alması ve iş yapmayı öğrenmesi bu şekilde oluyor. İşte çocuklarınızı ev işleri konusunda iyice motive etmenin en iyi yollarından bazıları:
Kullandığınız dile dikkat edin. Geçtiğimiz yıl Çocuk Gelişimi dergisinde yayınlanan ve yaşları 3 ile 6 arasında değişen 149 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre küçük çocuklara “yardım ettikleri” için değil de “çok iyi bir yardımcı” oldukları için teşekkür edildiğinde, size yardım etme arzuları belirgin bir şekilde artıyor. Kısacası pozitif bir kimlik yaratıyor olma hissi, yani yardım eden birisi olarak bilinmek onları motive ediyor.
Ev işi zamanını programlayın. Takvimdeki piyano dersinin ve futbol antrenmanının hemen yanına evde yapılacak işleri de yazın. Böylece devamlılığı ve tutarlılığı sağlayın.
İşleri oyuna çevirin. Tıpkı bir bilgisayar oyunu gibi küçük işlerle başlayın ve küçük çocukların, sorumlulukların yeni “seviyelerini” hak etmelerini sağlayın. Örneğin kıyafetleri ayırırlarsa çamaşır makinesini çalıştırma hakkını kazanmaları gibi.
Harçlıkları ve ev işlerini birbirinden ayrı tutun. Araştırmalar dışsal ödüllerin, içsel motivasyonu ve performansı azaltabileceğini söylüyor. Psikologlar paranın, ev işleri söz konusu olduğunda da bir çocuğun yardım etme motivasyonunu azaltabileceğini belirtiyor. Ve başkalarını düşünerek yapılan bir eylemi, bir iş anlaşmasına çevirebileceğini ekliyor.
İşlerin türü önemlidir. Empati gibi olumlu sosyal davranışlar geliştirmek için yapılan işler rutin olmalı ve kişinin kendi yatak odasını toplaması ya da kendi çamaşırlarını yıkaması gibi kişisel bakıma değil, oturma odasının tozunu almak ya da herkesin çamaşırlarını yıkamak gibi ailenin bakımına odaklanmalı. Psikologlar, çocukları yapılacak işlerin seçimine dahil etmenin o işi yapmaya daha istekli olmalarını sağladığını söylüyor.
İşler hakkında farklı şeyler söyleyin. Daha iyi bir işbirliği için “İşlerini bitir” demek yerine “Hadi işlerimizi bitirelim” demeyi öneriyor Dr. Rende. Bu şekilde, ev işlerinin sadece bir görev olmadığını, aynı zamanda birbirimize yardım etmenin bir yolu olduğunun vurgulamış olursunuz.
Ev işlerinin reklamını yapın. Ev işlerini asla cezalara bağlamayın. Ev işleri ile ilgili her türlü konuşmanın, kendinizinki de dahil, olumlu ya da ez azından nötr olmasına dikkat edin. Eğer bulaşık makinesini yerleştirmekten şikayet edip durursanız, çocuklarınız da edecektir.