Bülent Şık ve Oya Ayman’ın kaleme aldığı Zehirsiz Sofralar Tüketici Rehberi artık online ve ücretsiz olarak edinilebiliyor.

Bülent Şık ve Oya Ayman’ın kaleme aldığı Zehirsiz Sofralar Tüketici Rehberi artık online ve ücretsiz olarak edinilebiliyor.
Ben de hemen baktım tabi ki hepsini çok ayrıntılı okuyacağım ama dikkatimi çeken bir bölümü sizle paylaşmak istiyorum...

Pestisler yani tarım zehirleri ile ilgili bölüm benim çok dikkatimi çekti...

"En çok bebekler ve çocuklar etkileniyor Pestisitlerle ilgili yasal mevzuatlar da halk sağlığı açısından yeterince koruma sağlamıyor. Gıda ürünlerinde bulunabilecek pestisit kalıntılarının yasal mevzuatlarca belirlenen Maksimum Kalıntı Limiti (MKL) değerlerini aşmaması gerekiyor. Çünkü gıda maddelerinin MKL değerlerinin üzerinde pestisit kalıntısı içermesi durumunda sağlığa zararlı olduğu varsayılıyor. Bu varsayım, bir kimyasalın toksik etkisinin, belirli bir dozu aştığında ortaya çıkacağı düşüncesine yaslanıyor. Ancak bunun aksini kanıtlayan araştırmalar var; hormonal sistem bozucu ve nörolojik gelişim bozucu olarak nitelenen pestisitlerin, gıdalardaki kalıntı miktarları MKL değerlerinin altında olsa bile sağlığa zararlı olduğu belirtiliyor.(7,8) Bu tip pestisitler için maksimum kalıntı limiti değeri konulmaması gerekiyor. Üstelik bu pestisitlerin yol açtığı sağlık zararı yaş küçüldükçe artıyor. Bebekler ve çocuklar bu tür pestisitlerin yol açtığı sağlık zararı açısından en kırılgan grubu oluşturuyor. Bebek ve çocuklardaki kanser riski yetişkinlere kıyasla 10 katı daha fazla.(9) Hormonal ve nörolojik sistem bozucu pestisitlerin sayısı hakkında bir fikir vermek zor olsa da var olan pestisitlerin üçte biri ile dörtte birinin bu nitelikte olması muhtemel. Üstelik bu tip pestisitlerin sayısı yıldan yıla artış gösteriyor."

Okumak isteyenler için; http://zehirsizsofralar.org/wp-content/uploads/2020/01/zehirsiz-sofralar-tuketici-brosuru.pdf