Bugün İrlandalıların 'Bloomsday' Günü.

Bugün İrlandalıların 'Bloomsday' Günü. Bunu öğrenmek benim için hayli ilgi çekici. Çünkü bugünün anlamı şu ki;  İrlandalı yazar, şair, öğretmen ve edebiyat eleştirmeni James Joyce adına düzenlenen bir gündür. Düşünsenize, öyle sahip çıkıyorsunuz ki yazarınıza, edebiyatınıza bir günü ona ithaf ediyor ve kutlamalar yapıyor, onu anıyorsunuz. 
Şu İrlandalılardan öğreneceklerimiz varmış desenize!
16 Haziran günü, pek çok James Joyce okurunun ajandasında Bloomsday olarak işaretlenmiştir. O gün, Ulysses'in baş kişisi Leopold Bloom'un günüdür; çünkü okur, kitabın sayfaları boyunca Bay Bloom'la birlikte Dublin sokaklarını arşınladığı sırada takvimler hep tek ve aynı günü, 16 Haziran 1904 Perşembe gününü gösterir. Yazdığı kitabı eşi Nora Barnacle'a ithaf eden Joyce içinse bu tarihin "Nora'yla ilk kez çıkıp sevgili oldukları gün"ün tarihi olmak gibi çok özel bir anlamı vardır.
Bloomsday çerçevesinde 60 yıldır düzenlenmekte olan etkinlikler, Joyce'u ve Ulysses'i anma boyutunu çoktan aşıp bir Dublin festivaline, resmi olmayan bir İrlanda bayramına dönüştü. Bu festival havasını solumak üzere, her yıl, 16 Haziran'da dünyanın dört bir yanından Dublin'e akan insanlar, bir kısmı Edward döneminin kıyafetleri içinde, publara doluşuyor, Bay Bloom'un Ulysses'teki yürüyüş güzergahını izleyerek romandan pasajlar okuyorlar. Çeşitli Ulysses oyunlaştırmaları ve okuma "maraton"ları da bu etkinliklerin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor.

Keşke bizim ülkemizde de ünlü yazarlarımıza ithaf edilmiş günler olsa...

Kaynak: https://www.pandora.com.tr/Konu/bloomsday-2014/699?dil=1&sirala=1