Duygusal sancılar ne kadar da zordur değil mi?

Duygusal sancılar ne kadar da zordur değil mi? Canımızı ne yakıyorsa yaksın, neden üzgün hissedersek hissedelim, büyük olsun küçük olsun, baş etmek çok zordur. 
Aslında onlar da insan olmanın bir parçası ama insan kendisine kötü gelen her şeyi başından bertaraf etmeye yönelik hareket eder her zaman. 
Özellikle canımız yanarken çok yanlış kararler verebiliriz. Bu yüzden bu dönemlerde ani büyük değişimler yaratacak kararlardan uzak durmamız gerekir. Biraz sakinleştikten, acımız dindikten sonra tekrar oturup düşünebilmeliyiz. 

Peki bu duygusal acılarla nasıl başa çıkacağız?
1. Normal Olanı Tedavi Etmeye Çalışmayın
Duygusal acı birçok faktörden kaynaklanabilir: sevilen birinin ölümü, ayrılık, düşüncesizlik veya insanların acımasızlığı. Bunlardan herhangi biri tarafından incitildiğiniz zaman, kısa bir süreliğine üzüntü veya kızgınlık yaşamanızın normal olduğunu kabul edin.
Yüzleşin; eğer sevdiğiniz ölürse, sadece soğuk biri bundan etkilenmez. Eğer sevdiğiniz sizi terk ederse, üzülmeniz gayet doğaldır. Tüm bunlar normaldir. Normal olanı tedavi etmeye çalışmak da anlamsızdır. Bir süre acı çekin. Bu tamamen normaldir.
2. Acıyı Hissetmiyormuş Gibi Davranmayın
Acı gerçektir. Onu tanımlamanız veya onun uzağında durmamanız gerekir. Gerçekten de acınızın geçtiğini hissetseniz de bu duyguya izin vermeniz önemlidir. Her gün üstesinden gelmeye çalışmak için acınızı maskelemeniz bir noktaya kadar gerekebilir, ancak sahip olduğunuz tüm duyguları inkar etmek veya bastırmak yerine, hissedebilmek için kendinize zaman ayırmanız da gereklidir.
3. Tüm Duygularınızı Tanımlayın
Sadece kalbiniz mi kırık? Ya da kızgın mısınız? Çok az bir rahatlama mı oldu? Peki, hangisi sizde suçluluk hissettiriyor? İhanete uğramış mı hissediyorsunuz? Güvensiz? Korkmuş? Tam olarak nasıl hissettiğinize dair düşünceler üretmek, travmatik veya hayatınızı değiştiren bir olay sonrasında yardımcı olabilir.
4. Acıya Katlanın
Acı, tedavi edilemez; ona katlanmanız gerekir. Bazen duygusal acıyı fiziksel acı gibi düşünmek faydalı olabilir. Kalbiniz kırıkmış gibi düşünmek yerine kolunuz kırıkmış gibi düşünün. Kırık kolun iyileşmesi zaman alır ve alçıya alındıktan sonra deli gibi ağrır. Birkaç gün sonra o kadar da acımaz ama haftalar veya aylar sonra bile bir yere çarptığınızda ağrımaya başlar. Tekrar ağrımaması için dikkat edin. Başka seçeneğiniz yok. Kolunuzu kesip atamazsınız. İyileşirken buna katlanmak zorundasınız.
5. Güvendiğiniz Biriyle Konuşun
İçinizdeki acının, konuşulacak kadar derin olduğu zamanlar vardır. Hiç kimse anlamıyor sanırsınız. Belki de sevdiğiniz kişilerin sizin kırıldığınız şey hakkında aynı fikirde olmadığından endişe duyarsınız. Ayrıldığınız sevgilinizi önemsemezler veya ölen arkadaşınızı tanımıyorlardır. Haklı olabilirsiniz. Sizi tam olarak anlamayabilirler, ama şu an ihtiyacınız olan şey anlaşılmak değil, sevgidir. Sizi seven insanlarla duygularınız hakkında konuşun; bu iyileşmenizi sağlayabilir. Birisinin, omzunuza elini koyup “her şey düzelecek” demesine izin verin. Çünkü bu, gerçekten yalnız olmadığınızı hissettirecek. Birisinin, sizin yanınızda olduğunu fark etmeniz, size yardımcı olacaktır.
6. Kendinize Zaman Tanıyın
Bu, katlanmanın bir parçasıdır. İyileşmeye başlamak için gerekli sabrı göstermeniz gerekir. Beklemekten başka çareniz yok.
7. Acınızın Sizi Şekillendirmesine İzin Vermeyin
Yaşadığınız bu zor zamanlardan daha iyi zamanlar yaşayacağınızı anlamaya çalışın. Unutmayın ki, bir geçmişiniz ve bir geleceğiniz var.
8. Mektup Yazın
Duygularınızı çözmek için mektup yazın. Yazmak istemiyorsanız, düşüncelerinizi yakın hissettiğiniz biriyle veya bir terapistle paylaşın. Onları yargılamayın. Sadece konuşun, rahatlayın ve söylenen şeyi dinleyin.
9. Başkalarını veya Kendinizi Suçlayacak Düşüncelerden Uzak Durun
Davranışınızın veya yanlış giden şeylerin sorumluluğunu üstlenin ama sakın kendinizi suçlamayın, ve “kimin hatasıydı?” sorusunu asla cevaplamayın.
10. Gerekli Dersleri Çıkarın
Hayat sizi zorluklarla karşılaştırır. Size düşen ise bu zorluklardan gerekli dersleri çıkarmaktır. Hayatı kolay olan insanlar, zorluklarla karşılaştıklarında bocalarlar, çünkü sorunların üstesinden nasıl geleceklerini bilemezler. Her şeyden, en acılı zamanlarda bile, daha iyi başa çıkma becerileri ve gelecekte birçok zorluğun üstesinden gelmenizi sağlayabilecek bakış açısı ve tecrübe elde edilebilir.
11. Bir Teşekkür Listesi Yapın
Uyuyacak sıcak bir yer, temiz kıyafetler, değer verdiğiniz insanlar ve hayatınızdaki bütün iyi şeyleri yazın. Minnettar olmak, doğal yolla iyileşmektir ve herhangi bir depresyonu önleyecektir.

Kaynak: https://zihinbedenbesin.com/