1 adet limonun suyu günlük C vitamini ihtiyacının %36’sını tek başına karşılıyor. Ayrıca potasyum ve manganez mineralleriyle folat, B6, B1, B2 vitaminleri açısında da oldukça zengin.


Cilt maskelerinde sık sık karşımıza çıkan limon kabuğu da en az limonun suyu kadar hatta limon suyundan daha besleyici. Çünkü limon suyundan daha fazla demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, E vitamini, potasyum, çinko ve bakır içeriyor.
Peki, limonu cilt bakımında nasıl ve hangi cilt problemlerine karşı kullanabiliriz?
Limonun Cilde Faydaları ve Kullanımı
Sivilce ve Siyah Noktalara Karşı Limon: Limonun doğal anti bakteriyel yapısı sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı oluyor. Sivilcelerden şikayetiniz varsa ve maske hazırlayacak vaktiniz yoksa bir limonu ortadan ikiye kesin ve sivilcelerin olduğu bölgeye sürün. 10 dakika bekleyip bol suyla yıkayın. Bu uygulamayı düzenli olarak yaparsanız sivilcelerin azaldığını ve iyileştiğini görebilirsiniz.
Gözenekleri temizleyici etkisi olan ve aynı şekilde sivilcelere de iyi gelen bir maske hazırlamak isterseniz 1 kaşık limon suyunu, 1 çay kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı bal ve 1 yumurta akıyla karıştırıp yüzünüze sürün. 20 dakika bekletip bol suyla yıkayın.
Cilt Lekeleri İçin Limon: Limonda bol miktarda bulunan sitrik asit cilt lekelerine (güneş lekeleri, sivilce lekeleri) karşı en etkili doğal çözümlerden biri. Düzenli olarak kullanıldığında bu lekelerin görünümünü önemli oranda hafifletir.
Aşırı Yağlı Ciltler İçin Limon: Aşırı yağlı bir cildiniz varsa ve bu yağ yüzünden parlayan bir yüzle dolaşmak zorunda kalıyorsanız içinde limonun kullanıldığı doğal yüz maskelerini denemelisiniz. Limon fazla yağı alır ve yağ dengesini sağlayarak cildin daha az yağlanmasına yardımcı olur.
Kepeği Önlemek İçin Limon: Bir cilt sorunu olan kepeği geçirmek, en azından hafifletmek için limon kullanabilirsiniz. Bunun için önerilen maske tarifi şu şekilde; 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyunu 1 çay kaşığı Hindistancevizi yağı, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı balla karıştırın. Bu karışımı masaj yaparak saç derinize sürün ve 20 dakika beklettikten sonra saçınızı şampuanla yıkayın.
Karan Dirseklere ve Dizlere Limon: Dirseklerin ve dizlerin kararması için kullanabileceğiniz pek çok kozmetik beyazlatıcı krem mevcut. Ama daha hesaplı ve hiç kimyasal madde içermeyen bir çözüm için limon kullanabilirsiniz. Bu bölgelere limon suyu sürmek bir süre sonra rengin açılmasını sağlar. Limonu sürüp 15 dakika kadar beklettikten sonra bol suyla yıkayın ve kurulayın. Daha sonra iyi bir nemlendirici sürün.
Gözenekleri Temizlemek İçin Limon: Yağlı ciltlerin başlıca sorunlarından biri de gözeneklerin bu fazla yağ nedeniyle tıkanmasıdır. Tıkanan gözeneklerin yol açtığı en büyük problem ise sivilce oluşumunu tetiklemesidir. Bu gibi sorunlardan korunmak için limondan faydalanabilirsiniz. 2 kaşık Hindistancevizi suyuna 6-7 damla limon damlatın. Bu karışımı pamukla yüzünüzü temizlemek için kullanabilirsiniz. Hindistancevizi suyu yerine sadece iyi su da kullanabilirsiniz.
Cilde Canlılık Vermek İçin Limon: Cildin rengini açan ve lekelerin görünümü hafifleten sitrik asit ve cildi besleyen C vitamini için çok iyi bir kaynak olan limon düzenli olarak kullanıldığında solgun cilde canlılık, doğal bir parlaklık verir ve daha pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.

Limonun Ciltte Kullanımı
Yukarıda yer vermeye çalıştığım çeşitli cilt sorunları için limon kullanımı tariflerine ek olarak limonu aşağıdaki yöntemlerle de cildinize uygulayabilirsiniz.
Beyazlatıcı Etkili Limon Maskesi: 1 kaşık taze sıkılmış limon suyunu, 1 kaşık domates suyu, 1 kaşık salatalık suyu ile karıştırın. Bu karışımı bir parça pamukla tüm yüzünüze sürüp 20 dakika bekletin. Daha sonra yüzünüzü bol ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün.
Cildiniz kuruysa beyazlatıcı limon maskesini şu şekilde hazırlayabilirsiniz. 1 kaşık süt tozunu, 1 kaşık bal, 1 kaşık limon suyu ve 2-3 damla lavanta yapıyla karıştırın. Maskeyi 20 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayın ve nemlendirici sürün.
Peeling Etkili Limon Maskesi: Cildi düzenli olarak peeling etkili uygulamalarla temizlemek ölü cilt hücrelerinin ve gözeneklerin temizlenmesi için önemli. Evde uygulayabileceğiniz limonlu peeling ile hem cildinizin temiz kalmasını hem de pürüzsüz görünmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için 2 kaşık esmer toz şekeri 1 yumurta akı ve 1 kaşık limon suyuyla karıştırın. Çok karıştırmayın çünkü şekerin tamamen erimemesi gerekiyor. Daha sonra bu karışımı parmak uçlarınızla dairesel hareketler yaparak tüm yüzünüze sürün. 15 dakika kurumasını bekleyip bol suyla yıkayın ve nemlendirici sürün.
Cilt Bakımından Limon Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Limon cilde çok faydalı ama cilt bakımında kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da bulunuyor.
Limonun Kurutucu Etkisi: Limon ciltteki yağı alır. Bu yağlı ciltler için istenen bir durum olmasına karşın kuru ve hassas ciltlerde problem yaratabilir. Örneğin limonu cildinize sürdükten sonra aşırı kuruluk oluşabilir ve buna bağlı olarak pullanma, kızarıklık görülebilir. Kuru ve hassas cildi olanlar limonu direkt yüze sürmek yerine bal, yoğurt gibi cildi yumuşatıcı etkisi olan diğer malzemelerle karıştırarak kullanmalıdır.
Limonun cildinizde tahrişe neden olup olmadığını görmek için yüzünüzde kullanmadan önce elinizin üst kısmında küçük bir bölgeye sürün ve 20 dakika bekletip yıkayın. Eğer herhangi bir tahriş yoksa gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Tahriş varsa kullanmayın.
Sabırlı Olun: Limonun sivilce ve güneş lekelerini hafifletme özelliği var ama çok kısa sürede sonuç vermesini beklemeyin. Diğer doğal yüz maskelerinde olduğu gibi limonun etkisini göstermesi için de düzenli olarak kullanmalı ve en az 4-5 hafta sabretmelisiniz.
Yüzünüzü Güneşten Koruyun: Limon cildi kurutmanın yanı sıra cildin güneşe olan hassasiyetini de artırır. Bu yüzden düzenli olarak limon kullanıyorsanız cildinizi güneşten korumalısınız. Hava bulutlu da olsa evden çıkmadan önce mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanın. Bu alışkanlığı limon kullanmasanız da edinmelisiniz zaten.
Her Gün Kullanmayın: Özellikle hassas cildi olanlar limonu maksimum haftada 3-4 kez kullanmalıdır. Cilt lekelerini açan etkisini daha çabuk görmek için insan bazen her gün kullanmak istiyor ama her gün kullanırsanız cildiniz kuruyabilir ve tahriş olabilir.
Ayrıca cildiniz aşırı yağlı değilse yüzünüze direkt limon sürmekten kaçının ve 1/3 oranında suyla inceltmeden kullanmayın.
Nemlendirici Kullanmayı İhmal Etmeyin: Limonu cildinize sürdükten veya limon içeren bir cilt bakım maskesi yaptıktan sonra yüzünüzü bol suyla yıkayıp kurulayın ve mutlaka iyi bir nemlendirici kullanın.
Ciltteki Yaralara Dikkat Edin: Bir sivilceyi sıktıktan hemen sonra veya cildinizde yara, kesik varsa limon kullanmayın.
Taze Limon Suyu Kullanın: Limonu kesmek, sıkmak, süzmek bazen gözünüz de büyüyebilir ama cildinizde kullanacağınız limon suyu kesinlikle taze sıkılmış olmalı. Şişe limon suları cildinize değdirmek istemeyeceğiniz pek çok gıda kimyasalı içeriyor.
Limonu güzellik için kullanmayı planlıyorsanız son bir öneri daha; tırnaklarınız zayıfsa, çabuk kırılıyorsa ve lekeler varsa limon kürüyle bu sorunları giderebilirsiniz. 1 kase suya yarım limon sıkın ve ellerinizi 15 dakika kadar bu suyun içinde bekletin. Daha sonra ellerinizi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. 4-5 günde bir yapacağınız bu uygulamayla tırnaklarınız güçlenir, daha zor kırılır ve lekelerin görünümü azalır.

Kaynak:http://pratikciltbakimi.com