Menopoz, bir kadının hayatındaki en büyük değişiklerden bir tanesi. En azından hormonal olarak...

Menopoz Nedir?
Menopoz da tıpkı ergenlik ve doğurganlık süreçleri gibi kadın yaşamının doğal bir parçası. “Menopoz ne demek?” sorusunun en doğru yanıtı ise etimolojisinde yatıyor: Yunanca “mens” (ay) ve “pause” (durmak) sözcüklerinden türeyen “menopoz” sözcüğü, kadınlarda doğurganlık döneminin sona ermesini ifade ediyor. Yumurta üretiminin azaldığı bu dönemde, östrojen üretimi de zamanla azalarak sona eriyor. 

Menopoz Cildi Nasıl Etkiler?
Menopoz belirtileri olarak ciltteki değişimler, östrojen hormonuna bağlı olarak meydana geliyor. Bu hormon, protein sentezinin sağlanmasını ve vücuttaki su seviyesinin korunmasını sağlıyor. Östrojen hormonu azaldığında ise cildin en çok ihtiyaç duyduğu enzimler azalıyor. Bu da menopozda cilt kuruluğu başta olmak üzere ciltte incelmeye, elastikiyet kaybına ve kırışıklık görünümünün artmasına yol açıyor. Bunun yanı sıra menopoz belirtisi olarak, ciltte melanin birikmesi sonucu lekelenmeler de meydana geliyor.

Menopoz Döneminde Cilt Bakımının Önemi
“Cildi dışarıdan besleme” işlemi olan cilt bakımına en çok, hücresel salgıların azaldığı menopoz döneminde ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla cildinin gereksinimi olan etken maddelerin cilt bakım ürünleri ile dışarıdan sağlanması, daha genç bir görünüme ulaşmayı sağlıyor.

Menopoz Döneminde Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
Menopoz döneminde hem vücut hem de cilt sağlığı için mutlaka;
Bol su tüketmek,
Güneşten korunmak,
Zararlı alışkanlıklardan kurtulmak,
Spor yapmak ve
Sağlıklı beslenmek

gerekiyor. Bunun yanı sıra yoğun nem sağlayan yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerinin tercih edilmesi çok büyük önem taşıyor. Özellikle nemlendirici ve besleyici ürünler, cilt bariyerinin güçlü kalması ve esnekliğini daha uzun süre muhafaza etmesi için hayati öneme sahip. Ve hayatın her dönemi için geçerli olan bu kural, menopoz döneminde bazı ekstra cilt bakım içeriklerini de gerekli kılıyor.

Bu içerikler arasında en öne çıkanlar:
Gliserin (Cildin yoğun şekilde nem tutmasını sağlıyor.)

Hyaluronik asit (Su moleküllerini tutma ve bağlama özelliği ile cilde nem ve esneklik sağlayan en önemli bileşenler arasında yer alıyor.)
 Koenzim Q10 (Hücrelerde doğal olarak üretilen ve yaşlanma belirtilerinin önüne geçen bu organik bileşen, cilt hücrelerine enerji ve güç takviyesi yapıyor.)

Kolajen (Hücre dokularını bir arada tutarak esneklik sağlıyor.)

Niacinamide (DNA sentezine katkıda bulunan ve B3 vitamininin diğer adı olan niacinamide, kırışıklık ve leke görünümü gibi cilt sorunlarıyla mücadele ediyor.)

Retinol (Cildin yenilenmesini sağlayan ve A vitamininin bir türevi olan retinol, cilt lekelerinin ve elastikiyet kaybının önlenmesinde çok önemli rol oynuyor.)

E Vitamini (Cilt onarımını destekleyen ve güçlü bir antioksidan olan E vitamini; cildin güneşten korunmasını, kan dolaşımının artmasını, cilt bariyerinin güçlenmesini ve nem tutuşunu sağlıyor.)

Menopoz Döneminde Bakım Rutini
Menopoz döneminde uygulanacak yaşlanma karşıtı bakım rutininde, etkili bir bakım sağlamak adına gece ve gündüz kremlerine yer vermek oldukça önemli. Söz konusu yaşlanma karşıtı bakım ürünlerinin yüz ve boyun bölgesine masaj yapılarak uygulanması, kan dolaşımını artırarak ürünlerin cilde daha etkili nüfuz etmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra menopoz döneminde, nemlendirici öncesi cilde yoğun bakım ve onarım sağlayan serum kullanımını ve göz çevresi bakımını da ihmal etmemekte fayda var.  

Menopoz dönemi için cilt bakım serisi önerisi
Menopoz döneminde cildine yapacağın bakımın özelliklerini öğrendin, şimdi de harika bir ürün önerisiyle karşındayız: Vichy Neovadiol serisini tercih edebilirsin. Menopoz ve sonrası dönem için cildinin daha canlı görünmesini sağlayacak, Proxylane ve hyalüronik asit içeren bir formüle sahip bu seri bir çok yönden etki ediyor. Cildin daha dolgun, daha taze ve ışıltılı görünmesini sağlıyor. Neovadiol serisindeki serum, günlük nemlendirici, gece bakım kremi ve göz/dudak bakım kremi, menopoz cilt bakım ruitini için gerçekten de kullanışlı ürünler.