Willa Beatrice Brown (d. 22 Ocak 1906 – 18 Temmuz 1992), Amerikalı pilot, lobici, öğretmen ve sivil haklar aktivistiydi.

ABD'de pilot lisansı kazanan ilk Afroamerikalı kadın,Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'ne aday olan ilk Afroamerikalı kadın, Civil Air Patrol'daki ilk Afroamerikalı subay ve ABD'de hem pilot lisansı hem de uçak tamircisi lisansına sahip ilk kadın oldu.

Havacılık alanında olduğu kadar orduda da toplumsal cinsiyet ve ırk eşitliğini savunmuştur. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kolorduları'nı entegre etmek ve Afroamerikalıları Civilian Pilot Training Program'a (CPTP) dahil etmek için ABD hükümetine lobi yapmakla kalmadı, Cornelius Coffey ile birlikte Coffey School of Aeronautics'i kurdular ve onu ABD'deki Afroamerikalılar'ın sahip olduğu ve işlettiği ilk özel uçuş eğitim akademisi olarak tanımladılar. Yüzlerce pilotun eğitiminde rol oynadı. Eğittiği pilotlar arasında II. Dünya Savaşı'nda sadece siyahilerden oluşan Tuskegee Airmen'de görev alan pilotlar da vardı.

Brown, 1945'te Coffey School of Aeronautics kapandıktan sonra Chicago'da politik ve sosyal olarak aktif kaldı. 1946 ve 1950 yıllarında Kongre ön seçimlerinde yarıştı ve 65 yaşında emekli olduğu 1971 yılına kadar Chicago Devlet Okulu Sisteminde öğretmenlik yaptı. Emekliliğinin ardından 1974 yılına kadar Federal Havacılık İdaresi'nin Kadın Danışma Komitesi'nde görev yaptı.

1934'te Brown, Chicago'daki Harlem Field'da, havacılık mekaniği uzmanı ve sertifikalı uçuş eğitmeni Cornelius Coffey ile çalışmaya başladı. Curtiss-Wright Havacılık Üniversitesi'nde uçak bakımı eğitimi ve 1935'te uçak mekaniği lisansı alan birkaç kadından biriydi. 1938'de özel pilot lisansı, 1939'da ticari pilot lisansını aldı. ABD'de her iki tür lisansı da alan ilk Afroamerikalı kadın oldu.

Willa Brown, Cornelius Coffey ve Enoch P. Waters, 1939'da kurulan ve daha sonra National Airmen's Association of America adını alan National Negro Airmen Association of America'yı oluşturmak için birlikte çalıştılar. Öncelikli görevleri havacılığa daha fazla ilgi çekmek, havacılık alanında daha iyi bir anlayış geliştirmeye yardımcı olmak ve Afroamerikalıların her iki alana katılımını artırmaktı. Coffey ile birlikte Chicago'da Harlem Havaalanı'nda bulunan Coffey Havacılık Okulu'na başladı. Okulu siyah pilotları eğitmek ve havacılık mekaniği öğretmek amacıyla kurdular.

Siyahi pilotların o dönemde ırka göre ayrım yapılan Army Air Corps ve federal Sivil Pilot Eğitim Programına (CPTP) entegrasyonunu savunarak lobicilik faaliyetleri yaptı. Ayrıca, Afroamerikalıların uçmaya uygun olmadığını savunan 1925 United States Army War College çalışmasını çürütmek için çalıştı. Afroamerikalı pilotlar eğitmek için yapılacak CPTP sözleşmelerine karar verilmesi amacıyla federal hükümete lobi yaptı. 1940 yılında, CPTP'nin Chicago koordinatörü olarak atandı ve Coffey Okulu, ABD Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından pilot yetiştirme programına siyahi öğrenciler sağlayacak okul olarak seçildi. Okuldan yaklaşık 200 öğrenci Tuskeegee Airmen'e katıldı. 1942'de Civil Air Patrol Squadron 613-6'da Teğmen rütbesine getirildi ve Civil Air Patrol'daki ilk Afroamerikalı subay oldu.