Verilere göre konut fiyatları, kağıt üzerinde (nominal) yıllık %26,4 artış gösterse de, enflasyondan arındırıldığında (reel) %3,9 oranında bir değer kaybı yaşadı. Yeni kiracı kira endeksi ise yıllık %34,2 artarak konut fiyatlarındaki artış hızını geride bıraktı. İstanbul, kira artışında zirvedeki yerini korurken, konut fiyatlarında en yüksek artış Orta Anadolu bölgesinde görüldü.
Konut Piyasasında Şubat Tablosu: Artış Var Ama Değer Kaybı Başladı
Konut piyasası Şubat ayını, fiyatların artmaya devam ettiği ancak enflasyon karşısında direncinin kırıldığı bir dönem olarak geride bıraktı. TCMB verilerine göre KFE, Şubat'ta bir önceki aya göre %1,8 artarak 215,5 seviyesine ulaştı.
Üç Büyük Şehirde Son Durum Şubat ayında üç büyük ilde fiyat hareketliliği şöyle gerçekleşti:
-
İstanbul: Aylık %2,2, yıllık %28,0 artış.
-
Ankara: Aylık %1,7, yıllık %29,7 artış. (Başkent, yıllık bazda İstanbul'u geçti.)
-
İzmir: Aylık %1,4, yıllık %25,8 artış.
Bölgesel Farklılıklar Dikkat Çekiyor Türkiye genelinde en yüksek yıllık fiyat artışı %31,0 ile Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Kayseri, Sivas ve Yozgat'ı kapsayan bölgede yaşandı. En düşük artış ise deprem bölgesindeki illeri kapsayan (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) grupta %19,7 olarak kaydedildi.
Yeni Kiracılar İçin Zor Dönem: Kiralar Fiyatlardan Hızlı Artıyor
Konut satış fiyatlarındaki reel düşüşe rağmen, kira piyasasında yükseliş trendi devam ediyor. Yeni Kiracı Kira Endeksi (YKKE), yıllık bazda nominal olarak %34,2 artarken, reel olarak da %2,0'lik bir artış sergiledi.
-
İstanbul Kirada Lider: Megakentte yeni kiracı kira artış oranı yıllık bazda %41,0 gibi yüksek bir seviyeye ulaştı.
-
Ankara ve İzmir: Kira artışları Ankara'da %36,1, İzmir'de %34,1 olarak gerçekleşti.




