Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü 2017 yılına ilişkin buğday alım fiyatlarını açıkladı. TMO Genel Müdürlüğün yapılan açıklamaya göre, Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday (proteini %12,5-13, süne oranı %1'e kadar) alım fiyatı ton başına 940 TL, Makarnalık buğday fiyatı ise 1.000 TL/Ton olarak belirlendi. Açıklanan fiyatlara kalitesine göre %5'e kadar artış uygulanacağı göz önüne alındığı zaman, ekmeklik buğdaylar ton başına 990 TL'ye, makarnalık buğdaylar ton başına 1.070 TL'ye kadar işlem görecek.
 
Günlerdir TMO’nun buğday alım fiyatlarını açıklamasını bekleyen buğday üreticileri açıklanan fiyatları kaygıyla karşıladı.  Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, TMO tarafından açıklanan fiyatların beklentileri doğrultusunda açıklanmadığını dile getirdi.
 
Kaya:“ Günlerdir beklediğimiz buğday fiyatları açıklanmış bulunmaktadır. Buğday fiyatları beklentimiz doğrultusunda açıklanmadı. Biz 1 lira veya 98 kuruş civarında en üst sınıf buğdayın açıklanmasını beklerken buğday 94 kuruş gibi bir rakamda açıklandı. Bu bizim beklentilerimizin gerisinde kaldı” dedi.
 
Dönümüne 1 ton ürün alan araziler olduğu gibi 300 ila 350 kilogram ürün alan arazilerinde bulunduğunun altını çizen Kaya:“ Burada şunu anlatmak istiyorum. Belki dönümüne 1 ton alan arazilerde veya üreticiler bundan çok etkilenmeyeceklerdir yani fiyat 94 yada 98 kuruş olması belki de o üreticilerimizi tonaj olarak daha iyi tonaj aldıkları için etkilemeyecektir ama dönümüne 300-350 kilogram ürün alabilen bölgelerdeki üreticimiz bu fiyatlar karşısında ciddi şekilde etkileneceklerdir. Geçen sene 91 kuruş olan buğday bu sene 94 kuruşa yükseltilmiştir” şeklinde konuştu.
 
Kalite parametresinin düşürülmesi çiftçiyi üzdü
Ayrıca TMO tarafından buğdayda belirlenen kalite parametresinin de yüzde 5’e düşürülmesini eleştiren Başkan Kaya, geçen yıl kalite parametresinin yüzde 8 iken sattıkları ürünün 96-97 kuruş satıldığını bu yılda parametrenin yüzde 5’e çekilmesi ile buğday fiyatının geçen yıl ile aynı seviyede kaldığını vurguladı.
 
Başkan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:“ Kalite parametresinde geçen yıl yüzde 8 artabiliyordu buğdayın fiyatı. Yani 91 kuruş olan buğdayın fiyatı, buğdayın kalitesine un olma özelliğine göre yüzde 8 fiyatına ilave edilip ürünü satabiliyorduk. Bu sene o da yüzde 5’e düşürülmüştür. Buda bizi üzmüştür. Çünkü geçen sene 96-97 kuruşlara kadar biz o yüzde 8’lik parametreyi kullanaraktan ürün satmıştık. Bu sene yine 96-97 kuruşları geçmeyecektir. Yani fiyatlar geçen sene ile aynı seviyede kalmıştır diyebiliriz. Buda üreticiler tarafından ciddi şekilde kaygıyla karşılandı ama hayırlısı olsun. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha iyi fiyatlarla karşılaşırız. Bu seneyi artık bu şekilde geçireceğiz gibi görünüyor.
 
Tekrar altını çiziyorum, bu bizim beklentilerimizin kesinlikle gerisinde kalmıştır. Dönümüne metrekareye yani daha fazla ürün alan bölgelerde belki bu çok etki yaratmayacaktır ama dönümüne 300-350 kilogram alan bölgelerde bu ciddi şekilde sorun olacaktır”
 
Haberr: Fehmi Şenyiğit