Çanakkale, Troya ve Romalılar gibi birçok eski medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerin kültürel mirası, özellikle mutfak kültürü üzerinde belirgin izler bıraktı. Mitolojiye göre, Tanrıların da yeryüzünde hüküm sürdüğü Kazdağları ve çevresinde, çeşitli ziyafetler ve sunumlar gerçekleşmiştir. Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben, bu zengin mirası ve tarihi geçmişiyle öne çıkan Çanakkale mutfağını Troya Müzesinde düzenlenen bir söyleşide anlattı. "Antik Çağ'da Troas Bölgesi Yeme İçme Kültürü & Mitolojik Mutfak" başlıklı söyleşide, Özben katılımcılara antik çağlarda yaşamış toplumların yeme-içme alışkanlıkları ve mitolojik mutfağa dair detaylı bilgiler sundu.

Gastronomi ve Kültürel Miras
Özben, söyleşisine gastronomi tanımı ve mutfak kültürünün toplumsal önemi üzerine açıklamalar yaparak başladı. Yemeğin kültürel mirası ve kimliği yansıttığını vurgulayan Özben, yerel mutfakların sağlık, kültürel mirasa katkı ve genetik çeşitlilik açısından önemli olduğunu belirtti. Yerel mutfağın yaşatılması gerektiğini vurgulayan Özben, antik dönemlerde yaşanan mutfak kültürü ve günümüze kadar gelen antik yemekler hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

 


Kaynak: Senem Erdem İnal