Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çanakkale'de yaşayan Kültür Bakanlığı sanatçıları başta olmak üzere somut olmayan kültürel miras taşıyan sanatçıları bir araya getirmek amacıyla 'Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Buluşması' düzenledi. Buluşma, gelecek nesillere bilgi ve deneyimlerini aktarmayı amaçlayan sanatçıları bir araya getirdi. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen buluşmaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez'in yanı sıra kurum yetkilileri ve sanatçılar katıldı.

Sanatçılar Gelecek Nesillere Miraslarını Anlattı

Öğr. Görevlisi Dr. Çilem Yavşan, Folklor Araştırmacısı Senem Özcan ve Çanakkale Bölgesel Turist Rehberi Odası (ÇARO) Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Yıllar Adalı'nın sunumu ile sanatçılar, görüş ve düşüncelerini ifade ettiler. Buluşmada, aşık-ozan, halk şairliği, zakirlik geleneği, geleneksel el sanatları, Türk süsleme sanatı, geleneksel tiyatro sanatları ve mahalli sanatçıları alanları konuşularak değerlendirmeler gerçekleştirildi. Ardından Çanakkale Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen etkinlikte, sanatçılar tarafından geçmişten günümüze taşınan sanat bilgileri ve kültürel mirasın korunması için yapılan çalışmalar ele alındı. Öğr. Görevlisi Dr. Çilem Yavşan, Folklor Araştırmacısı Senem Özcan ve Çanakkale Bölgesel Turist Rehberi Odası (ÇARO) Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Yıllar Adalı'nın sunumuyla gerçekleştirilen etkinlikte, aşık-ozan geleneği, halk şairliği, geleneksel el sanatları ve mahalli sanatçılar konuları üzerinde duruldu. İl Müdürü Esirgemez,  konuşmasında İl Müdürlüğünün yapacağı çalışmalar, projeler ve sanatçılara yönelik çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. İl Müdürü Çağman Esirgemez “Somut Olmayan Kültürel Miras Envaterine Çanakkale’den 29 dosya gönderilerek İl Envanterine kaydı  gerçekleştirilmiştir. İlimizde Bakanlığımız Somut Olmayan Miras Taşıyıcısı Sanatçı Kartı’na sahip 24 sanatçımız bulunmaktadır. Müdürlüğümüzce kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına destek olmayı misyon edinerek, kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel kültürel mirasın taşıyıcılarıyla bir araya gelmenin öneminin bilincinde çalışmalarımıza devam etmekteyiz” dedi.

Sanat ve kültür mirasının gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması adına yapılan buluşma, katılımcılar tarafından olumlu karşılandı ve sanatçılar arasındaki iletişimi güçlendirdi.

 

 


Kaynak: Senem Erdem İnal