Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ‘Ulusal Sualtı Bilimsel Araştırma ve Değerlendirme Sempozyumu, Çanakkale’nin kültürel, tarihi ve sualtı mirasına ışık tutacak.
 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, İl Emniyet Genel Müdürlüğü, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, ÇOMÜ Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu (MYO), ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliğiyle ‘Ulusal Sualtı Bilimsel Araştırma ve Değerlendirme Sempozyumu’ Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
 
Sempozyuma, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur, Deniz Polisi Eğitim Merkezi Müdürü Adnan Yenici, Türkiye Sualtı Sporları Federasyon Başkanı Oğuz Aydın, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tören, ÇOMÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Elemanı Merve Çokomay, lisans öğrencileri Simay Akkaş ve Benan Kapar’dan oluşan Müzik Quartet Grubunun dinletisiyle devam etti.
 
Sempozyumun temasının “Mavi Vatanın Sakladığı Değerler” olduğunu belirten Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, etkinlikte ortak çalışmalar gerçekleştirdikleri kurum ve kişilere teşekkür etti. Sempozyumun içeriğine dair bilgiler aktaran Prof. Dr. Çelik, “Bugün bu sempozyumun konuları arasında; ülkemiz denizlerinde gerçekleştirilmiş sualtına yönelik temel araştırma alanlarını içine alan Su Ürünleri Araştırmaları, Biyolojik Çeşitlilik, Teknoloji, Jeoloji, Arkeoloji ve Kültürel Miras, Eğitim ve İş Güvenliği, Turizm, Dalış Sağlığı ve Güvenliği, Sualtı Sporları, Sanayi ve Kamu Dalgıçlığı ile Fotoğrafçılık gibi pek çok disiplinlerarası alan mevcut. Tüm bu alanlara katkı sunmak ve geliştirmek için burada bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
Deniz Polisi Eğitim Merkezi Müdürü Adnan Yenici merkezin çalışmalarından bahsederek, “178 yıldır milletimizin bekası, milletimizin huzuru ve güvenliği için çalışmalarımızı azimle sürdüren teşkilatımız bu kararlılıkla devam ediyor. Hızlı, atak, planlı ve yenilikçi olmanın bilinciyle hareket ediyor. Gelişen dünya teknolojileri ile birlikte 21. yüzyılın gerektirdiği teknolojik gelişmelerin takibi ve birimlere dâhil edilmesi sayesinde icra edilen görevlerin daha güvenli, hızlı sonuçlara varacağını öngörüyoruz. Bu kapsamda personelimizin bilgi, farkındalık ve donanımlarının arttırılması amaçlanmaktadır. Bu sempozyumların farkındalık sağlayacağına, gelecek nesillere ışık tutacağına ve her zaman daha iyilerini hedeflemek noktasında bir adım daha atılmış olduğuna inanıyorum. Bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen ve katkılarını bizlerden esirgemeyen herkese şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
 
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın ise, “Federasyonumuz Spor Federasyonun ötesinde yüklendiği misyon ile üniversite ve kurumlarımızla iş birliklerine açıktır. Can kurtarma ve dalış merkezlerini denetleme kurulunda yer alan 34 denetçimizin eğitimi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Öğr. Görevlisi ve aynı zamanda federasyonumuzun CMAS (Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu) 2 yıldız dalış eğitmeni Çetin Kedioğlu'nun eğitimci olarak bulunduğu bir ekiple yapılmaktadır. Bu yıl ilk kez 25 öğrenci kabul edilen Dalış Teknolojileri Programında görev alan Öğretim Üyelerinden Prof. Adnan Ayaz, Doç. Dr. Deniz Acarlı, Doç. Dr. Barış Özalp, Öğr. Gör. Ogün Gezen ve su altı araştırmanları yapan öğretim üyelerimizin çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. Bu bağlamda sualtı çalışmalarına katkı sunan herkese ve her kuruma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Sempozyumda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pelin Kanten, “Ana teması ‘Mavi Vatanın Sakladığı Değerler’ olan sempozyumun hem bilim dünyasına hem de Çanakkale’nin kültürel, tarihi ve sualtı mirasına büyük değerler katacağını düşünüyoruz” diyerek etkinliğin önemine dikkat çekti.
 
Açılış konuşmalarının ardından “Çanakkale Savaşı Batıkları ve Bu Batıkların Bölgeye Olası Ekonomik Katkıları” konulu oturum Prof. Dr. Adnan Ayaz moderatörlüğünde; Sualtı Belgesel Yapımcısı Selçuk Kolay tarafından gerçekleştirildi. 2 gün süren sempozyumda poster sunumlarının yanı sıra 7 oturumla ‘Sualtı Bilimsel Araştırma Çalışmaları’ değerlendirildi.
 
Mustafa SUİÇMEZ