TBMM’de görüşülen vergi usul kanununa eklenen madde ile çiftçilere ödenen desteklerden kesilen stopaj vergisi 5 yıl geriye yönelik iade edilmesi kararı üreticileri sevindirdi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, alınan bu karara sevindiklerini fakat üreticinin girdiler konusunda desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
 
Gelir Vergi Kanunu'nda yapılan değişiklik sonucu, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif edilerek tahsili yapılan gelir vergisi, çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresi içinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla, tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak faiziyle ret ve iade edilecek. Bu kapsamda Vergi Usul Kanununa eklenen bir madde ile çiftçiden destek ödemelerinde kesilen yüzde 4 stopaj vergisi kesintisi 5 yıl geriye dönük faizi ile birlikte iade edilecek. Geri iade edilecek vergi kesintisinin küçükbaş hayvancılıkta hayvan başı 8 ile 10 liraya karşılık geleceği tahmin ediliyor.
 
“ŞİKAYETLER GİDİYORDU”
Konuyla ilgili bilgi veren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Devletimizin üreticilere vermiş olduğu desteklerden stopaj vergisi, gelir vergisi gibi vergiler kesiliyordu. Üreticinin alacağı örneğin 1000 lira iken üreticinin cebine 800 lira gibi rakamlar giriyordu. Dolayısıyla bu vergiler üreticiden kesilip devletin kasasına aktarılıyordu. Geçmiş yıllarda destekleme model çıktığından beri aynı sistem devam ediyordu. Son zamanlarda da bakanlığa bununla ilgili şikayetler gidiyordu. ‘Bize verilen desteklerden devlet ikinci bir kesinti yapıyor, verilen bu desteğin tamamı bizim cebimize girmiyor’ şeklinde şikayetler gidiyordu” dedi.
 
Kaya, “Bununla alakalı ortaya bir çalışma çıkarıldı ve geriye dönük 5 yıl boyunca üreticilerimizden kesilmiş olan vergiler, müracaat etmeleri durumunda geri ödeneceği bilgisi verildi. Bunun kanunlaşması ile ilgili adımlar atıldı ve böyle bir kanunun çıkacağı söylendi. Bunun düşünülmesi memnuniyet verici. Bu vergilerin üreticiden kesilmeyecek olması, bundan önceki 5 yılda kesilen vergilerin geriye ödenecek olması üretici açısından olumlu bir durum” ifadelerini kullandı.
 
“ÜRETİCİNİN KULLANDIĞI GİRDİ FİYATLARINDA İLAVE DESTEKLER VERİLMELİ”
Kaya, bu gelişmeden memnun olsalar da üreticinin girdi maliyetleri ile ilgili desteğe ihtiyaç duyduğunu söyleyerek, “Bu konuda emeği geçenlere, konuyu gündeme getirenlere teşekkür ediyoruz ancak tarım bu vergilerle ayakta durmuyor. Tarım dünyada da ülkemizde de ciddi şekilde zor günlerden geçiyor. Üreticinin girdi fiyatları ile başı dertte. Üreticinin kullandığı gübre, yem gibi ana girdi başlıklarında ilave destekler verilmezse önümüzde çok daha ciddi sorunların yaşanacağı şimdiden görülmekte. Dolayısıyla, bu kesilen vergilerin geri iade edilmesi önemli bir şey ama bundan sonraki süreçte tarımın ülkemizde daha iyi yerlere gitmesini istiyorsak üreticinin üretimine daha iyi bir şekilde devam edebilmesini istiyorsak mutlaka üreticinin kullandığı girdi fiyatlarında ilave destekler verilmeli” şeklinde konuştu.
 
“DESTEKLEME MODELİNE GEÇİLMEZSE GIDA ENFLASYONU İLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ”
“Bunun da iki başlığı var; üreticinin kullandığı kimyevi gübre ve hayvan besicilerinin kullandığı yem ile ilgili ilave destek verilirse, üretici bir soluk alır” diyen Kaya, şunları söyledi: “Eğer ki bu tarzda destekleme modeline geçilmezse, üretici kendi bildiğine bırakılırsa önümüzdeki günlerde asıl tüketicileri etkileyecek bir gıda enflasyonu ile karşı karşıya kalacağımız unutulmamalı. İleride olumsuz günleri yaşamamak için bugünden üreticinin üretimde kullandığı girdi ürünlerine destek verilmeli. Vergilerdeki kesintilerin geri ödenmesi kıymetli olduğu kadar, bundan sonraki süreçte tarıma, üreticilere verilecek olan ilave destekler tarımın ilerlemesi için çok önemli.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN