Çanakkale’ yi kültür ve sanat şehri haline getiren etkinliklerden biri olan, kentin tarihiyle ön plana çıkmasını sağlayan 58. Uluslararası Troia Festivali etkinlikleri son gününde de büyük beğeni topladı. Sanatseverlerin Amfi Tiyatro’da toplanmasını sağlayan, ‘Şahdamarım’ isimli gösteri oldu.
 
Türk edebiyatının sevilen şairlerinden Ahmed Arif’ in, ölümünün 30 yılında anmak üzere, sahne alan Genco Erkal, "Şahdamarım" adlı gösteriyle vatandaşların beğenisine topladı. 58. Uluslararası Troia Festivali etkinliklerinin son gününde, Genco Erkal'ın, Ahmed Arif'in şiir, söyleşi ve mektuplarından yola çıkarak uyarladığı, yönettiği ve rol aldığı müzikli gösterisi akıllarda yer edindi.
 
Ahmed Arif şiirlerinden bestelenen şarkıları sahnede yorumlayan Ercan ve Gökhan Çağıran’ da, Genco Erkal’ın gösterisinde sahne aldı. Gösteriyi izleyenler arasında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da vardı. Gösteri sonrasında Gökhan, ekibe teşekkürlerini sundu ve ardından seramik takdim etti.
 
Genco Erkal kimdir?
1959 yılından başlayarak Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 1969 yılında, bugün de sanat yönetmeni olduğu ve Türkiye'de politik tiyatronun gelişiminde öncü rol üstlenen Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu.1965 yılında Nikolay Gogol'un Bir Delinin Hatıra Defteri adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayıp Türkiye'de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun olarak sahneledi. Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, onunla özdeşleşti.[2] Erkal, tek kişilik oyunların ustası olarak tanındı. Sanatçı, Aziz Nesin'den Haldun Taner'e, Nazım Hikmet'ten Behiç Ak'a ve Yaşar Kemal'e birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı. Senfonik konserlerde birçok yapıtı anlatıcı olarak seslendirdi. Sinemada 1982 yılında At ve 1983 yılında Faize Hücum filmleri ile "en iyi erkek oyuncu" dalında Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal' aldı.
 
Sevi Gözay UĞURLU