58. Uluslararası Troia Festivali kapsamında düzenlenen etkinlikler vatandaşlardan büyük ilgi toplandı. Festival bünyesinde Halk Bahçesinde kurulan ‘Sanat Sokağı’nda birçok farklı el emeği ürün vatandaşların beğenisine sunuldu.  Çanakkaleli Seramik Sanatçısı Zeynep Köroğlu Sığırcı’nın açtığı stant festival boyunca birçok sanatseverin ilgisini çekti. Seramik Sanatçısı Sığırcı, yaptığı ürünler hakkında bilgi vererek, daha çok ev hanımlarına yönelik çalıştığını söyledi.
 
Festival bünyesinde Halk Bahçesi noktasında düzenlenen el emekleri sergisi birçok vatandaşın ilgi odağı oldu. ‘Sanat Sokağı’ etkinliği kapsamında burada stant açarak, ürünlerini sergileyen sanatçılardan biri olan seramik sanatçısı Zeynep Köroğlu Sığırcı festival hakkında değerlendirmelerini paylaştı.
 
Güzelyalı’da Vareste Art Design seramik atölyesi sahibi Zeynep Köroğlu Sığırcı, “Güzel bir etkinlik oluyor. Halk Bahçesinde 5 gün süre tanıdılar seramikçilere ve sanatçılara. Ressamlar geliyor öğrencileriyle, yazarlarla söyleşi yapmak isteyenler geliyor. Amfide vatandaşlara çanak çömlek ile torna çekmeyi gösteriyoruz. Amacımız sadece burada satış yapmak değil, neler yaptığımızı da göstermek” dedi.
 
 “GÜZELLİK KATMAK İÇİN BENİM ÜRÜNLERİMİ KULLANIYORLAR”
Sanatçı Sığırcı, kitlesinin özellikle ev hanımları olduğunu söyleyerek, “Ben ev hanımları için üretiyorum,  sanat için değil. Önce ev hanımları sonra sanat… Herkesin kitlesi çok farklı, ben kitlemi tanıyorum. Kadınlar gün paralarını toplayıp geliyor mesela. Evlerini güzelleştirip hayatlarına bir nebze güzellik katmak için benim ürünlerimi kullanıyorlar. Bazıları pazar paralarını biriktirip benden fincanlar, tabaklar alıyor. Bu alanda ev hanımlarına yönelik seramik sektöründe çok fazla çalışan seramik artisti kalmadı. Ev hanımlar için de birilerinin bir şey yapması gerekiyordu, ben bunu yapmayı seviyorum”  şeklinde konuştu.
 
“GÜZELYALI’YI TEMSİL ETMEK İÇİN BURADAYIM”
58. Uluslararası Troia Festivali bünyesinde ilk kez stant açtığını söyleyen Sığırcı, ‘’Ben çok yeniyim, Belediye beni ilk kez bir etkinliğe davet etti. Hayır diyemezdim. Güzelyalı’da tek atölye olduğum için Güzelyalı’yı temsil etmek için buradayım.  İçimizde çok başarılı sanatçılar var. 30 yılı aşkın süredir seramik sanatı ile ilgilenen insanlar var. Burada olduğum için mutluyum. Ürünlerime çok güzel tepkiler geliyor, İnsanlar şaşırıyor, ‘Gerçekten elde mi yapıldı’ diye. Bu tezgâhlardaki her şey elden geçiyor. Elde işleniyor” açıklamasında bulundu.
 
“TUTKU VE AŞKLA BAĞLANIRSAM BENİ BESLİYOR”
Seramik sanatı ile nasıl tanıştığını aktaran Sığırcı, kendisi için seramik ile uğraşmanın bambaşka bir anlamı olduğunu ifade ederek, “Hayatta ve ayakta kalmak için seramik. Ben geçmişinde çok ciddi sağlık problemleri barındıran biriyim. Ve beyaz yaka hayatıma veda ettim. Sonrasında hayatta ve ayakta kalmak için tutundum o da seramik oldu. Baktım buna tutku ve aşkla bağlanırsam bu beni besliyor. Hem insanlarım çoğalıyor. Etrafımda çok güzel insanlarım oluştu. Hem üretmek insana daha değerli hissettiriyor. Hayatta ve ayakta kalmak için bir neden oldu benim için” dedi.
 
Sevi Gözay UĞURLU