Çanakkale’nin meşhur domatesinde ilk turfanın sonuna yaklaşırken, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya yaptığı değerlendirmede domatesin maliyetli bir iş olduğunu ve fiyatlarda yıl içerisinde farklılıklar oluşabildiğini söyleyerek, şu anda orta turfanla ilgili bir tedirginliğin olduğunu söyledi.
 
Çanakkale domatesinin tarladan tezgahlara ulaşması için son hızda hasat devam ediyor.  Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, şu anda ilk turfan sonuna gelirken orta turfan ile ilgili beklentilerini paylaştı.
 
Başkan Kaya, yaptığı değerlendirmede, “İlk turfan domates üretimleri devam ediyor. Haziran ayının ortaları ve sonlarına doğru ilk turfan domatesimiz tüketiciyle buluştu. Artık iklim şartlarının iyi gitmesi ile birlikte Aralık ayının ortalarına kadar hatta iklim şartları iyi giderse, Aralık ayının sonuna kadar tarladan tüketiciye domates ulaştırırız” dedi.
 
“YARIN NE OLACAK TEREDDÜDÜMÜZ HİÇ GEÇMİYOR”
“Şu anda ilk turfan domates üretimimizde, kapya biber gibi diğer üretimlerimiz de devam ediyor” diyen Kaya, “Fiyat konusunda üreticimizin beklentisini karşılayacak fiyatlar ortaya çıkıyor. 1 buçuk ve 2 TL civarında üreticimizi ayakta tutacak fiyatlardan satmaktayız. Ama orta turfanların çıkmasıyla beraber bir tedirginlik var çünkü domates ciddi şekilde maliyetli bir iş, hastalıklarla mücadelesi zor. Önceki yıl ile içinde bulunduğumuz yıl arasında farklılıklar olabiliyor. Dolayısıyla yetiştirmesi ciddi şekilde masraflı ve zor bir iş. Üretici de iyi fiyatlardan malını satabilmeli ki para kazanabilsin. Fiyatların 2 TL’nin altına düşmemesi gerekiyor. Piyasa fiyatları koruyor ama yarın ne olacak tereddüdümüz hiç geçmiyor” ifadelerini kullandı.
 
“FİYAT KONUSUNDA ÜRETİCİYE YARDIMCI OLACAK ADIMLAR ATILMALIDIR”
Başkan Kaya, “Biz üretici olarak hiçbir zaman domatesi 15 TL’ye satalım düşüncemiz olmadı ama 1 TL’ye de satmayalım. Çanakkale domatesi çevre illerde aranan bilinen bir domates, ürünün ilimizde üretiminin devam etmesini istiyorsak fiyat konusunda üreticiye yardımcı olacak adımlar atılmalıdır. Domates, bir buğday ya da arpa gibi değil maliyeti daha fazla. Devletimizin bazı uygulamaları devreye sokması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim arzumuz, domatesi hiçbir zaman üreticiyi zarara uğratacak fiyatlara düşürmemesi ama tüketicinin de ulaşamayacağı fiyatlara çıkarmamasıdır” şeklinde konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU