UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Çanakkale Temsilcisi Şehpal Ovalı, çocuklarda özgüveninin önemine dikkat çekti. Ovalı, Çocuğun özgüvenini arttırmak ve geliştirmekte önemli ilkeleri paylaştı.
 
UCİM Derneği olarak, çocukların özgüven gelişimine önem verdiklerini söyleyen Çanakkale Temsilcisi Şehpal Ovalı, dernek kapsamında eğitimlerde verdikleri bilgileri paylaştı. Ovalı, “Çocuğun sosyal gelişim sürecinde sorunlarla başa çıkma becerileri ve benlik saygısı kazanımında özgüven önemli rol oynamaktadır. Anne ve baba, çocuğun yaşamında kendine davranış modeli olarak seçtiği ilk örneklerdir. Bu nedenle aile çocuğun özgüveninin gelişmesinde temel yapı taşıdır. Çocuğun özgüvenini arttırmak ve geliştirmekte önemli ilkeler bulunmaktadır” dedi.
 
“KIYASLANAN ÇOCUKLARDA YETERSİZLİK DUYGUSU OLUŞMAKTADIR”
Bu ilkeleri sıralayan UCİM Çanakkale Temsilcisi, “Çocuğu dinlemek ve kendisini açıkça ifade etmesine izin vermek, çocuğu akranlarıyla kıyaslamamak. Kıyaslanan çocuklarda yetersizlik duygusu oluşmaktadır. Onun korku ve endişelerine saygı duymak. Korkularını ve endişelerini küçümsemek çocuğun kendini zayıf ve güçsüz hissetmesine neden olmaktadır. Verilen bir işi başardığında takdir etmek. Takdir edilmek çocuğun adım atması için gerekli cesareti kendisinde bulmasını sağlamaktadır. Ayrıca takdir edilen davranışı tekrar etme isteği uyandırır. Yaşı ve kapasitesi dışında davranış beklememek. Aksi takdirde bu durum, çocuğun sinmesine ve yaşı gereği doğal davranışları sergilemekten çekinmesine neden olacaktır.  Hatalı davranışlarını konuşarak anlatmak. Örnek davranışlar sergileyin. Hatalı davranış nedeniyle çocuğu sürekli cezalandırmak bir çözüm değildir. Aksine, zamanla cezalar etkisini yitirir ve hatalı davranışlar kanıksanır” diye konuştu.
 
“İYİ ROL MODEL OLMAK AİLELERİN ÖNEMLİ SORUMLULUKLARINDANDIR”
Ovalı, “Özgüveni gelişmiş çocuklar ‘hayır’ demeyi bilir. Kendisini korumak, hakkını aramak ve olumlu ilişkiler kurmak konularında daha başarılıdırlar. Bu nedenle çocuklarımızın özgüven gelişimlerinde onlara gerekli saygıyı göstermek ve iyi rol model olmak ailelerin önemli sorumluluklarındandır” diyerek şunları belirtti: “Çocuklar doğdukları evin, ailenin parçalarını taşır sürecin doğru ilerleyebilmesi, çocuğun parçaları doğru bir şekilde yerleştirebilmesi için bahsettiğimiz noktaları ebeveynler olarak göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN