Çanakkale Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısında CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural’ın ‘GESTAŞ özelleştiriliyor’ açıklaması ile ilgili olarak AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a ‘özelleştirme düşüncesinin nereden çıktığı’ sorusunu yöneltti. Başkan Gökhan ise, “GESTAŞ’ın özelleştirileceği paranoyası diyeyim, Çanakkale’de var. Çanakkale’de ilgili kime sorarsanız sorun, GESTAŞ’ın yapılan hareketlerinin özelleştirmeye bir başlangıç olduğu konusu var. Konuşuluyor bu, siz duymuyor musunuz” şeklinde cevap verdi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural’ın GESTAŞ’ın özelleştirileceğine yönelik iddiaları, belediye meclisinde AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel tarafından gündeme getirildi. Yüksel, yaptığı açıklamada ‘özelleştirilme’ algısının neye dayandığını Başkan Ülgür Gökhan’a sordu.
 
Yüksel, “İl başkanınızın en son bir çıkışta bulundu. Bir tarafta İl Genel Meclisinde çoğunluğu bulunan CHP’li üyelerin adaletsizlikle elini kolunu bağlamaya çalıştığı GESTAŞ var. Tüm bunlara rağmen yönetimsel bir başarı ile güçlenen neredeyse yüzde 100’e yakını Çanakkale’ye ait olan şirket GESTAŞ var. Bir de şehirde onu özelleştirecek bir CHP İl Başkanı var. Birden bire böyle bir açıklamada bulundu ve biz anlamadık. Siz de bir söyleşi yaptığınızda ve bu soru size sorulduğunda ‘Ben GESTAŞ’ın yönetiminde değilim böyle bir gündem olmadı’ dediniz. İfadeniz de ‘bu nerden çıktı’ der gibiydi, yani bir açıklaması yok. Ben de mümkünse bu nereden çıktıyı açıklamanızı rica edeceğim” dedi.
 
“ŞİMDİ NİYE İNSANLARIN EKMEKLERİNİ ELLİYORSUN?”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, Metin Ümit Ural’ın sözcüsü olmadığını, ona sorulması gerektiğini söyleyerek, “GESTAŞ’ın özelleştirileceği paranoyası diyeyim, Çanakkale’de var. Çanakkale’de ilgili kime sorarsanız sorun, GESTAŞ’ın yapılan hareketlerinin özelleştirmeye bir başlangıç olduğu konusu var.  Konuşuluyor bu, siz duymuyor musunuz? Bu konu meclisin konusu değil ama bir örnek vereyim;  Çardak’ta motorcular vardı. Motorcuların iki-üç tanesini GESTAŞ aldı. Diğer iki motorcunun çalışma süresi bitti, çalışma sürelerini uzatmadılar. Genel müdür uzatmadı, izin vermedi ve onları da ele geçirmeye çalışıyorlar. Bağlamadı, bağlatmıyor. Bir tane daha bitecek ve onu bağlatacaklar. Bu neyin ifadesidir? Tekelleşmenin ifadesidir. Bu insanlar yıllar boyu hizmet verdiler. Şimdi niye insanların ekmeklerini elliyorsun? Ne olur oraya devam etseler? Üstelik Çardak Belediyesine ait iskelenin yapımını üstlenmişler, yapacaklar. İskele çökecek. GESTAŞ gemi almasına rağmen oradan onun yapımına katkıda bulunmam diyor. İzin vermiyor bağlamasına, şimdi bir tane daha geminin süresi doldu ona da vermem diyor.  Bunu toplantıda sordum, gizli değil. Dedim hangi hakla vermiyorsun? Ben de yetki vermiyorum diyor. Şimdi bu neyi çağrıştırır? Bu yarın özelleştirmeye hazırlığı çağrıştırır bana göre” diyerek düşüncelerini dile getirdi.
 
Gökhan, açıklamasının ardından Ak Parti Belediye Meclisi Üyesi Musa Oya ise, “Çardak motorunda kapak indirilmesine engel olunan geminin Kıyı Emniyet’ten alması gereken izni almadığında kaynaklı, GESTAŞ da oradaki yürütmeyi durdurma işlemi yapıyor” ifadelerini kullandı.
 
“ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Gökhan, bu bilginin eksik ve yanlış olduğunu söyleyerek, “GESTAŞ yetkisini kötüye kullanıyor. Yıllarca bu hatta çalışan o insan motorunu satmadı diye izin verilmiyor, ele geçirmeye çalışıyorlar.  Bugüne kadar hiç konuşmadım ama bunu buradan söylüyorum. Bakın arkadaşlar, Kilitbahirliler ve Çardaklılar,  daha GESTAŞ olmadan yıllar boyu bu ulaşımı sağladılar. Arabalılar çalışmazken motorlar çalışır. Tek arabalık motorlarla başladı bu iş, tek araba biniyordu. Bir saatte, iki saatte bir gidip geliyorlardı ve bunlar Çanakkale’nin insanıydı.  Kilitbahirli, Çardaklı insanlar ne olur çalışsa?  Ne zararı var?  Mağdur edildiler ve gemilerini iskeleye bağlatmıyorlar” şeklinde konuştu.

Gizem Tuğçe BAYHAN