Atikhisar Barajı’nda su seviyesinin yüzde 22’ye düşmesinin ardından Çanakkale Belediyesi bazı uygulamaları hayata geçirerek, alternatif su kaynaklarını kullanmak için hazır hale getirmeyi planlıyor. Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, bu çalışma kapsamında da Aralık ayı içerisinde Çanakkale Belediyesi olarak bir ihaleye çıkacaklarını açıkladı.
 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, yaşanan kurak döneme karşı tedbirler almak için yeni çalışmalar başlatacaklarını açıkladı. Mutluay, “Bu konu çok can alıcı bir konu ve bu kuraklık durumu bu yıla özgü bir durum değil. Bilim insanları bizleri uyarıyorlar. Bilim insanları ayrıca, özellikle 2050 yılına kadar ciddi anlamda bir kuraklık yaşayacağımızı Ege ve Marmara bölgelerinde yağış miktarlarının 400 milimetrelere kadar düşeceği noktasında bizleri uyardılar. Kuraklıkların yaşanma aralığının sıklaştığını ve birbirini takip etmeye başladığını ve kuraklığın etkilerini daha fazla hissetmeye ve yaşamaya başladığımızı da bölgemizde görüyoruz. 2019 ve 2020 yağış döneminde de kuraklığı derinden hissetmeye başladık. Çanakkale kentinin tek içme ve kullanma suyunu karşılayan Atikhisar Barajında su rezervi şu ana 11 milyon 994 bin metreküpe kadar düştü. Yani baraj şu anda %22 doluluk seviyesinde. Kentin su ihtiyacını yıllık 12 milyon metreküp olduğunu düşündüğümüzde ve Atikhisar barajının mevcut su seviyesinin 2,5-3 milyon metreküpünü kullanamayacağımızı düşündüğünüzde şu anda 1 yıllık dahi su rezervimiz yok. Bu nedenle önümüzdeki kış dönemimi ve ilk baharda döneminde elde edebileceğimiz yağışlar, bizim önümüzdeki yılda da kuraklık konusunda neler yaşayabileceğimizin belirleyicisi olacaktır. Bu nedenle kış yağışlarını çok merakla bekliyoruz ve bu yağışlara çok ihtiyacımız olduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu.
 
“YERALTI SULARI ARAŞTIRMASI YAPIYORUZ”
Mutluay, yapacakları çalışma hakkında bilgi vererek, “Yaşanan kuraklık ve Atikhisar barajındaki su seviyesinin kuraklık nedeni ile hızla düşmesinden dolayı özellikle alternatif su kaynakları bulmaya yönelmeye çalışıyoruz. Bu çalışma kapsamında da Aralık ayı içerisinde Çanakkale Belediyesi olarak bir ihaleye çıkacağız. Yeraltı suları araştırması yapıyoruz. 10 farklı noktada jeofizik etütler yapmak süreti ile yeraltı sularını bulmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Eğer yaptığımız Jeofizik etütleri olumlu sonuç verirse bu noktalarda deneme kuyuları açılacak. İstenilen miktarda istenilen debide ve kalitede su elde edilmesi halinde bu yeraltı sularının kentin içme ve kullanma suyuna takviye edilerek kullanılması sağlanacak. Yeraltı suları konusunda istenilen sonuçlara da ulaşılmaması durumunda kentin içme ve kullanma suyunun tedarik edilmesi amacı ile Umurbey barajından su sağlamayı da planlıyoruz. Umurbey barajının sol sahil sulaması bilindiği üzere Musaköy’ e kadar geliyor. Bununla birlikte Atikhisar Barajının sağ sahil sulaması da bilindiği gibi Karacaören-Özbek hattına kadar devam ediyordu. Bildiğimiz kadarı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Atikhisar barajının sadece sağ sahil sulamasını iptal edecek. Bu sulama hattının iptal edilmesi durumunda da Umurbey Barajından alternatif bir sulama hattı alınması planlanıyor. Eğer kent için buradan da bir su hattı alabilirsek, yani yedek bir hat olarak tesisimize ekleyebilirsek ileriki zamanlarda da olası bir kuraklık durumunda bu hattı da kullanarak devreye sokmayı planlıyoruz. Bu planlamanın görüşmeleri de şu an yapılıyor. Çanakkale Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan ve Belediye Başkan Yardımcımız Rebiye  Ünüvar DSİ Balıkkesir Bölge Müdürlüğüne gittiler. Burada yapılacak olan görüşmede Umurbey Barajı ile ilgili görüşlerimizi paylaşacağız” dedi.
 
“MEVCUT SU REZERVİNİ DİKKATLİ VE TASARRUFLU KULLANMAK ZORUNDAYIZ”
“Yaşanan kuraklık ile ilgili Çanakkale Belediyesi gerek yeraltı sularından gerekse alternatif su kaynaklarından yararlanarak Atikhisar Barajına alternatif su kaynaklarını devreye sokmaya çalışıyoruz” diyen Mutluay, şunları belirtti: “Ama onun dışında özellikle mevcut su rezervini dikkatli ve tasarruflu kullanmak zorundayız. Çanakkale Belediyesi suların tasarruflu kullanımı ile ilgili önlemler alacak. Bu konu ile ilgili encümene suların tasarruflu kullanımı ile ilgili birtakım öneriler sunacağız. Mevcut suyumuzun tasarruflu kullanılması ile ilgili birtakım tedbirler devreye girecek. Özellikle araç yıkamalarından tutunda bahçe sulamalarına kadar park alanlarının çim bölümlerinin sulanmasına kadar birtakım tedbirler gelecek. Bu tedbirlerinde alınmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz.”
 
Sevi Gözay UĞURLU