Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, son günlerin gündem konusu olan Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 22’ye düşmesi ile ilgili belediyenin yapmaya başlayacağı uygulamalar hakkında bilgiler verdi.
 
Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesinin riskli sayıya düşmesi sonrasında çalışmalara başladıklarını söyleyen başkan Gökhan, “Kent için su önemli bir konu oldu ve bu konuda B, C planlarının olması gereken bir konu. Biz de bununla ilgili çalışmalara başladık.  Maalesef baraj şu anda kırmızı alarm seviyesine doğru yaklaşıyor.  Bir umudumuz, önümüzdeki sezonun yağış sezonu olması. Ama maalesef yağış alamıyoruz. Sadece Çanakkale’de değil, diğer illerde de bunu yaşıyoruz. Ama Çanakkale’de özellikle ben, orman tahribatlarının çok önemli olduğunu varsayıyorum.  Çanakkale’de çok ciddi sayıda, ormanları yenileyeceğiz diye de birçok ağaç kesildi. Ağaç yağmur çeken bir bitki ve ben bunun etkisi olduğunu düşünüyorum.  Ama dünyadaki küresel iklim değişikliklerin de buna bir etkisi var.  Onun için karbon salınımlarımızı azaltmamız lazım.  Bunun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Güneş enerjileri yapıyoruz. Temelinde karbonmonoksit azaltılması olan akıllı şehir çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Ama pratikte su anlamında da iki tane girişimimiz var. Bir tanesi su tüketiminin düşürülerek daraltılması. Mesela bir yönerge hazırladık. Araba yıkama yerleri var, onları yasaklıyoruz. Arabaların artık yıkanmasını yasaklıyoruz, sadece silinebilir. Eskiden olduğu gibi kova ile hortumla yıkamayı yasaklıyoruz.  Bu noktada arabayı silebilirsiniz, süpürebilirsiniz ama yıkama olmayacak. Çünkü 44 tane araba yıkama yeri var Çanakkale’de. Bu çok önemli. Bir kendi park ve bahçelerimizin sulamasını minimuma indirdik. Çok acil olmadıkça sulamayacağız. Özellikle Dardanos ve Güzelyalı’daki o bahçe sulamaları ile ilgili çalışmalarımız var.  Bunun yanında halkı bilinçlendireceğiz. Bireysel olarak bizim de dikkat etmemiz lazım. Çünkü barajımızın geldiği seviye, artık 9 aylık su seviyemiz kaldı.  Yani bizim kullanım kapasitemizin 9 aylık kapasitesi kaldı” ifadelerini kullandı.
 
“UMURBEY BARAJINDAN BİR HATTIN OLMASI BENCE ÖNEMLİ”
Belediye olarak alternatif su kaynakları aradıklarını söyleyen Gökhan, yapılan çalışmaları ise şu şekilde anlattı: “Bilindiği gibi Çanakkale’nin iki sulama hattı var.  Bir tanesi Sarıcaeli, Saraycık, Kepez, Kalabaklı’ya giden bir hat var. Bir de Karacaören, Özbek, Musaköy hattı var.  İşte o hat, Musa Köy, Özbek Hattı, Umurbey barajından beslenecek.  Bu barajdan değil. Onun proje çalışmalarının yapıldığını biliyoruz.  Onun hızlandırılması ve oradan Çanakkale Arıtma tesisine de bir hat bağlatmak istiyoruz.  Yani devamlı kullanmak için değil, kat kata kalınlığında acil durumlarda  o hattın kullanması için. Yani barajımız riske girerse oradan da bir hat bağlantısı ile Çanakkale’nin su ihtiyacını gidermeyi planlıyoruz.  Yani Özbek’e kadar gelen hattan bizim arıtma tesisine acil durumda kullanılmak üzere bir hat getireceğiz. Bunun yanı sıra kaynak arayışlarımız devam ediyor ve maalesef yer altı suları da kötü, yok denecek kadar az. Üniversite ile çalışıyoruz ama verimli bir kuyuya henüz rastlamadık.  Çalışmalarımız devam ediyor. Ancak beni pek fazla da bir umudum yok. Ancak Umurbey Barajından bir hattın olması bence önemli.  Bu noktada su tasarrufu çok önemli. Bir taraftan sağlık bir taraftan su sıkıntısı, ortalama yolunu bulacağız.  Banyo yaparken, el yıkanırken o çeşmeyi minimum açmamız gerekir.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN