Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni kısıtlamaları değerlendirirken 50 milyon doz aşı alınacak olmasının önemine dikkat çekerek “Bu iş Türkiye için 2021’de biter!” dedi.

Koronavirüs salgınında yayılımın ülke genelinde artması sonrasında Bilim Kurulu’nun tavsiyerli sonrasında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yeni tedbir önlem ve ksıtlama kararları aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni kısıtlama kararlarını açıkladı. Buna göre; Hafta içi her gün gece saat 21:00 ile sabah 05:00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Bu kısıtlama hafta sonları Cuma akamı 21:00’den, Pazartesi sabahı saat 05:00’e kadar kesintisiz devam edecek. Üretim, tedarik, lojistik, sağlık, tarım, orman gibi genelgede yer alacak sektörler bu kapsamın dışındadır. Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler belirlenecek saatler çerçevesinde hafta sonu kısıtlamasının dışında. Restoranlar, paket servi haricinde hizmet veremeyecek. Daha önceki genelgelerde belirtilen istisnalar hariç, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Umumi Hıfzıssıhha Kurulları illerdeki toplu taşıma hizmetlerinde salgının yayılmasına yol açan aksaklıkların tespiti ve giderilmesi amacıyla gereken tedbirleri alacak. Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecek. Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacak. Cenaze namazları yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak, nikahlar da yine bu sayıyı geçemeyecek. Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu, lunapark gibi yerler faaliyetlerine ara verecek. Umumi Hıfzıssıhha Kurulları, her alışveriş merkezi ve semt pazarı için aynı anda kabul edebilecekleri müşteri sayısını tek tek belirleyecek. Ayrıca alışveriş merkezlerine girişte HES kodu uygulamasına geçilecek. Kalabalık caddeler ile meydanlara girebilecek kişi sayısı yine Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararıyla sınırlanabilecek. Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının belirleyeceği zorunlu hizmetler dışındaki kamu kuruluşlarının mesai saatleri 10:00 ile 16:00 arası olarak uygulanabilecek. 50 kişiden fazla çalışanı olan işyerlerinde, işyeri hekiminin gözetiminde mevcut iş sağlığı ve güvenliği uzmanı veya belirlenen bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulaması sıkı bir şekilde denetlenecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni kısıtlamaları televizyon kanallarında değerlendirdi. Şener, “Toplu taşıma kısıtlaması; 65 yaş ve 20 yaş yerinde. Gece kısıtlaması; neden 21:00-05:00 arası? Çünkü kapalı alan hareketini önlemek için en iyi zaman dilimi. Hafta sonu kapanması; insan trafiğini ciddi azaltacak. Ama en önemli açıklama bence 50milyon doz aşı... Bu iş Türkiye için 2021’de biter!” dedi.

Sevi Gözay UĞURLU