Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Sıtmanın, dünyada büyük çoğunluğu Afrika kıtasında yer alan 91 ülkede yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2016 yılında %90’ı Afrika Bölgesi ülkelerinde olmak üzere dünya genelinde 216 milyon kişinin sıtma hastalığına yakalandığını ve bunlardan 445 bininin hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalarla Türkiye’de yerli sıtma bulaşı sona ermiştir. Ancak hâlen yurtdışı kaynaklı vakalar tespit edilebilmekte ve dünyada her yıl yüzbinlerce can alan hastalığın ülkemizde de tekrar yayılma riski devam etmektedir. Sıtmanın endemik olduğu ülkelere gidenler, paraziti oradan alarak hastalığa yakalanabilmekte ve her yıl ortalama 200-250 yurtdışı kaynaklı sıtma vaka bildirimi gerçekleşmektedir. Ülkemizde sıtma etkenini nakleden Anofel türü sivrisineklerin bulunması, düzensiz göçmenler, ülkemizin sıtmanın yayılabileceği subtropikal bölgede yer alması ve iklim değişikliği nedeniyle ortalama hava sıcaklıklarında gözlenen artışlar, sıtmanın endemik olduğu ülkelere seyahat edenlerin ve bu bölgelerden gelenlerin sayısının artması nedeniyle sıtma bulaşının yeniden başlama riski söz konusudur. Bu nedenle, Bakanlık tarafından sürdürülen “Sıtma Eliminasyon Programı” faaliyetleri çerçevesinde çalışmalarımız kesintisiz olarak devam etmektedir. ?25 Nisan Dünya Sıtma Günü’nde yayınlanan “Sıtma Vaka Yönetim Rehberi” ile sıtma tedavisi ve vaka yönetiminde klinisyenler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. 

SITMA NASIL BULAŞIYOR?

Hastalık insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmakta olup bunun dışında kan yoluyla, enjektör veya iğnelerin ortak kullanımıyla, doğumda anneden bebeğe geçebilmektedir. Hastalık genellikle 1 ay içinde belirti vermektedir.

SITMADAN KORUNMA VE TEDAVİ

Türkiye’de sıtma tedavi ilaçları İl Sağlık Müdürlüklerinden temin edilebilir. Hastalığa karşı hâlihazırda onay verilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Bu nedenle sivrisinek sokmalarına karşı kişisel korunma, hastalığın önlenmesinde ilk savunma hattı niteliğinde olup diğer bir yöntem ise hastalığa karşı koruyucu ilaç kullanımıdır. Sıtmadan koruyucu ilaçlar Bakanlığımız Seyahat Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak verilmektedir.

Seyahat öncesi; en az 15 gün önce Seyahat Sağlığı Merkezlerine başvurularak gidilecek ülkedeki sıtma riski hakkında bilgi alınabilir ve koruyucu ilaç temin edilebilir.

Seyahat Esnasında;

Sıtma riskli ülke/bölge ziyaretlerinde sivrisinek sokmalarından korunmak için aşağıdaki tedbirleri yerine getirmek önem taşımaktadır.

Uzun kollu gömlek ve pantolon gibi vücutta açık yer kalmayacak şekilde mümkün olduğunca kapalı kıyafetlerin giyilmesi tercih edilmelidir.

Konaklamak ve dinlenmek amacıyla kliması olan kapalı yerlerde veya kapı ve pencerelerinde sineklik olan yerlerde kalınmalı. Eğer gece dışarıda kalınacaksa cibinlik altında uyunması önerilmektedir.

Gebe ve emziren kadınlar, güvenliği kanıtlanmış, Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ve onaylı sivrisinek kovucuları kullanılmalıdır.

Bebeklerin ve çocukların korunması amacıyla bebek arabalarında sivrisineklerden korunmayı sağlayıcı tedbirler alınmalıdır.

Sıtmadan koruyucu ilaç hekim tarafından önerilen dozda ve sürede kullanılmalıdır.

Seyahat dönüşü; baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, abdominal rahatsızlık, kas ve eklem ağrısı şikayetleri olması durumunda koruyucu ilaç kullanılmış olsa dahi en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması son derece önemlidir.


Kaynak: Haber Merkezi