Gündem

2018 Troia Yılı İçin Beyin Fırtınası (VİDEO)

2018 Troia Yılı tanıtım toplantısı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) toplantı salonunda gerçekleştirildi. Kent aktörleri Troia Yılı’na ilişkin düşüncelerini dile getirdi. Hazırlık çalışması ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınışının 20. Yılın olan 2018, Kültür ve Turizm Bakanlığınca ‘Troia Yılı’ ilan edildi. Bununla ilgili süregelen hazırlık çalışmaları hakkında bilgilendirme, işbirliği ve katkılar ile ilgili Çanakkale Valiliği koordinasyonunda Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Fuar Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Çanakkale İl Müdürü Ali Güzel, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı, projenin mimarlarından Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Genel sekreteri Armağan Aydeğer, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
 
ÇANAKKALE ULUSLARARSI ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Truva’nın önemine vurgu yaptıktan sonra, Kültür Bakanlığı tarafından 2018’in Troia Yılı ilan edilmesine ilişkin hazırlanan yazılı belgeyi katılımcılar için paylaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018’in Troia Yılı ilan edilmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Dokuz, oluşturulan logoyu da tanıttı. Özellikle Troia Milli Parkı içinde ve yakın çevresinde alt ve üst yapı çalışmalarının olacağını belirten Dokuz, aynı zamanda 2018 yılı boyunca kültür, sanat, spor, eğitim ve bilim alanlarında Troia temalı faaliyet ve etkinlikler ile uluslararası tanıtım ve lobi faaliyetleri olarak planlandığını ifade ederek, “Çanakkale olarak 2018 Troia Yılı kapsamında birçok uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmayı planlıyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak, Troia Yılının tüm yazışmalarını ve Ankara ile yereldeki tüm bağlantıları valiliğin talimatları doğrultusunda tüm sekreteryasını kurum olarak yürüteceğiz. Troia Müzesi’nin de ilk etap çalışmaları bitti. Bakanlık tarafından ödeneği çıktı ve ikinci etap çalışmalarına başlanarak ince işçiliği yapılacak. Bakanlık ve valilik tarafından çalışmalar ciddi anlamda yürütülüyor. Orhaniye Tabyaları’nın restorasyon çalışmaları ile ilgili bir girişimimiz var. Milli Savunma Bakanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisi için başvuruda bulunduk.  Orhaniye Tabyalarının Troia Milli Parkı ile ilintili. Her ne kadar 1. Dünya Savaşı’nın geçtiği bir bölge de olsa, Truva Milli Parkı ile yakın bir noktada olması münasebetiyle böyle bir yakın bağımızın tekrar ayağa kaldırılması, ihya edilmesi bizim bakanlık olarak en büyük görevlerimizden birisi olacaktır” dedi.
 
“ÇANAKKALE’NİN BU YÖNÜ YETERİNCE BİLİNMİYOR”
Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, turizmin çoğu kez ekonomik yönüyle ön plana çıktığını, ancak turizmin sanatsal ve kültürel yönünü de asla unutmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Çanakkale’nin turizmin kültürel ve sanatsal boyutu oldukça güçlüdür. Bu işin ekonomik yanını ortaya koyduğumuzda büyük bir değer olduğunu görürüz. Hepimiz biliyoruz ki; Çanakkale’nin bu yönü yeterince bilinmiyor. Şüphesiz Gelibolu Tarihi Alanı, Cumhurbaşkanımızın üzerinde durması ile birlikte Türkiye’de daha iyi tanınmaya başladı. Ancak Çanakkale’nin diğer unsurları ile ilgili daha çok çalışma yapılması gerekiyor. Bu değerlerin tanıtımı hem Çanakkale’nin hem Türkiye’nin tanıtımı için çok önemli.”
 
“ÖNCE KENDİMİZİN TROİA’YI TANIMAMIZ, TANITMAMIZ LAZIM”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise öncelikle kendi çocuklarımıza Troia’yı öğretmeli ve iyi tanıtmamız gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi; “Önce bizim kendimizin Troia’yı tanımamız, tanıtmamız lazım. Hep akıllarımızda Troia olduğu zaman bu Yunan Medeniyetiymiş diye bilen insan çok. Troia bizim medeniyetimiz. Yurt dışına gittiğimizde bu medeniyetler biliniyor. Çünkü çocuklarına derslerinde okutuyorlar. Bizim maalesef böyle bir telaşımız yok. Ben okulları gezerim her sene. Gezdiğimde de söyledim. Biz öncelikle kendi çocuklarımıza Çanakkale’mizin çocuklarına bunu öğretmeliyiz.”
 
“OLDUKÇA İYİ MESAFELER KAT ETTİK”
Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ise toplantıdaki konuşmasında, yola çıktıkları andan itibaren gelinen nokta itibariyle doğru kararlar vermiş olduklarını anladıklarını söyledi. Çanakkale’nin elinde muazzam değerler olduğunu belirten Vali Yardımcısı Dağ, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı hazırlıklarında çok önemli tecrübeler edinildiğinin altını çizdi. Bu noktada, 2018’in Troia Yılı olması için girişilen faaliyetlerde önceki tecrübelerden faydalanıldığını ve bunun bir sivil girişim olmasını istediklerini söyleyen Dağ, yapılan görüşmelerde oldukça iyi mesafeler kat ettiklerini dile getirdi. Tüm katkısı olanlara teşekkür eden Dağ, “Sizden aldığımız güçle ilerleme kat ediyoruz. Sizlerin verdiği güç ile bir yerlere gelmeye çalışıyoruz” dedi.
 
ÜÇ TEMEL VİZYON
Yapılan konuşmaların ardından, proje mimarlarından Armağan Aydeğer’in neden “2018 Troia Yılı” olması gerektiğini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Aydeğer, Troia’nın doğuyla batı arasındaki ilişkinin simgesi olarak ortaya çıktığnı belirterek, “Troia’dan bahsederken sadece merkezinden bahsetmek haksızlık olur. Onlarca antik medeniyetin simgesi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bölgede çok önemli bir kültürel hareketi ateşleyeceğini düşündüğümüz Troia Müzesi’ni 2018 yılında tamamlanıyor olması çok önemlidir. 2018 Troia projesi hakkında üç tane temel vizyonumuz var. Bunlardan birincisi Türk Turizminin canlandırılması, ziyaretçi sayılarında önemli bir artış sağlanması ve ülke imajının güçlendirilmesidir. Bir diğeri Troia’nın Anadolu ile bağının dünya kamuoyuna yaygınlaştırılması, Troia’nın marka değeri ile Çanakkale bölgesinin stratejik bir turizm destinasyonu haline gelmesi, bölgenin sunduğu kültürel ve turistik değerlerin bilinirliğinin arttırılması, küresel ölçekte bir turizm atılımı gerçekleştirilmesi gibi amaçları içermektedir” dedi. Toplantı karşılıklı görüş alışverişleriyle sona erdi.
 
Haber: Ersan KÜÇÜKKURU