Gündem

Çanakkale için dikkat çeken deprem uyarısı!

Uzman isim bir haftalık depremlere ilişkin veriler paylaşarak, Çanakkale için uyarılarını bir kez daha yineledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya hesaplarından yaptığı haritalı paylaşımda önemli veriler paylaştı.

Perinçek, “Kuzey Anadolu ya da Doğu Anadolu fay sistemine bağlı faylarda genellikle 10 kilometre derinlik dolayında sığ depremler olur. 20 kilometre derinlik dolayında olan depremler ise nadiren görülür. Şubat ayı için 28 günde Gemlik-Bandırma-Biga-Çan dolayında olan depremlerin yarısı 10Km derinlikten daha sığ derinlikte gerçekleşti. Depremlerin yaklaşık yarısı ise 10 kilometre derinliklerden daha yukarıdaydı. Son 7 günde ise tekrara derin odaklı depremler görmeye başladık. Bunların bir kısmını haritaya işaretledim. İçlerinde 24.9 kilometre derinliğe ulaşanları var. Genelde pek görülmeyen bu durumu dikkatle ve biraz da kuşkuyla izliyoruz. İzlemeye devam edeceğiz.

Derin depremlerin Gemlik, Bandırma, Biga, Çan, Bayramiç, Ayvacık dolayında beklenen depreme katkısı ne olacak hep birlikte göreceğiz. Umarım beklenen depremler için Çanakkale’mizi iş işten geçmeden hazır ederiz. Unutmayalım depremden önce yapılacak hazırlığa 1 ödüyorsak depremin etkisini silmek için 4 ödüyoruz. Depremden önceki yapacağımız hazırlık için canlarımızı koruyabiliyoruz. Deprem olduktan sonra ağlamanın kaybolan canlara bir faydası yok” cümlelerini kurdu.