Gündem

Sağlıklı Arı, Kaliteli Ürün

?Çanakkale' de ‘Ülkesel Arıcılık Projesi’ kapsamında, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen...

?Çanakkale' de ‘Ülkesel Arıcılık Projesi’ kapsamında, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Efe Arısının Islahı ve Korunması’ ile ‘Efe Arısını Koruyor ve Geliştiriyoruz, Sağlıklı Arı Kaliteli Ürün’ projelerinin tanıtım toplantısı Bozcaada' da yapıldı.
 
Toplantıya Bozcaada Kaymakamı Bahar Kaya Çelik, Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ali Peksüslü, konu uzmanı Arıcılık Ar-Ge İnovasyon ve Damızlık Ana Arı Üretim Şube Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kösoğlu, teknik personel ve üreticiler katıldı.
 
İl Tarım ve Orman Müdür Erdem Karadağ programda yaptığı açılış konuşmasında; “İlimiz her alanda ciddi üretim potansiyeline sahip. Biz bu potansiyeli daha üst seviyelere çıkarmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Arıcılık çok fazla sermaye gerektirmeyen, çok fazla teknolojik altyapı gerektirmeyen bir iş koludur. Aynı zamanda insan beslenmesinde ve sağlıkta önemli yere sahip bal, polen, propolis gibi değerli ürünlerin elde edildiği bir sektördür. Bunun yanında tozlaşmada da çok önemli bir yere sahiptir. Maalesef azda olsa bazen arıcıların haberi olmadan ilaçlama yapılabiliyor ve arılar ciddi zarar görüyor. Biz bu anlayışı eğitimlerle ilimizde yavaş yavaş kırmaya başladık. Tescil edilmiş adıyla Efe arısında; devamlılığı sağlayarak bu bölgeye yakışır bir arı varlığı temin edip, arı ürünlerine coğrafi işaret alıp, bu bölgenin arı ürünlerini daha yüksek fiyatlara satma imkânına kavuşturmasını hedefliyoruz” dedi.
 
Ege Tarımsal Araştırma Müdürü Dr. Ali Peksüslü, projenin gelişimi ve faaliyetler ile ilgili bilgiler verdi. Arıcılık Ar-Ge İnovasyon ve Damızlık Ana Arı Üretim Şube Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Köseoğlu tarafından proje hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Program katılımcılarla beraber arılıkta kovan açılarak bal hasadı yapılması ve katılımcılara ikram edilmesi ile son buldu.