Gündem

Turizmciler Troya Festivali’ni istiyor

Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği Troya Festivali’nin bu sene ekonomik nedenlerden ötürü gerçekleşemeyeceği geçtiğimiz günlerde duyuruldu.

Çanakkaleli vatandaşlar, bu sene 56.sı düzenlenmesi planan festivalin iptalinden dolayı üzüldüklerini belirtti. Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer ise festivalin sürdürülebilirliği için, etkinlik içeriklerinin azaltılarak festivalin gerçekleşebileceği önerisinde bulundu.
 
ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, bu sene düzenlenmesi planlanan Troya Festivali ile ilgili düşüncelerini ve önerilerini paylaştı. Aydeğer, bu festivalin şehir ile özdeşleştiğine vurgu yaparken, festivalin daha az etkinlikle de olsa gerçekleşmesi gerektiği önerisinde bulundu. “Troya Festivali Çanakkale ile özdeşleşmiş bölgedeki en önemli kültür, sanat ve turizm etkinliklerinden bir tanesi. Uzun yıllardır devam ediyor. Bu yıl iptal edilmesi kararı bütün Çanakkale turizmcileri açısından da üzüntü ile karşılandı” diyen Aydeğer, “Her ortamda ifade ettiğimiz bir konu var. Sürdürülebilir turizm, kültür, sanat, spor ve eğitim alanlarındaki etkinliklerle gerçekleştirmek mümkün. Bu çerçevede şehirle özdeşleşmiş bu kadar önemli bir etkinliğin de devam etmesi biz turizmciler için çok değerli. Umut ediyoruz ki, içeriğinde ekonomi anlamında azaltılabilir ama yapılmasına engel olacak çok büyük bir husus olmadığı müddetçe bu etkinliğin devamı hem kültürel hem sosyal hem de ekonomik olarak olumlu bir tesir olacağını düşünüyoruz. Bu işte en önemli konu etkinliklerde süreklilik çok değerli, bu anlamda bunun devam etmesi bizim de gönlümüzden geçer” ifadelerini kullandı.
 
“ULUSLARARASI ETKİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ ORGANİZASYONUN DEĞERİNİ ARTTIRACAKTIR”
Aydeğer, uluslararası öneme sahip olan Troya ile ilgili düzenlenecek olan festivallerin uluslararası nitelikte olmasının değerli olduğunu belirterek, bu veya bundan sonraki yıllarda bu bakış açısı ile etkinliklerin yer alması gerektiğini söyledi. Başkan Aydeğer, “Diğer taraftan tabi ki bütün yapılan etkinliklerin bölgeye ekonomik ve sosyal katkısını arttıracak en önemli unsurlardan bir tanesi bu etkinliklerin uluslararası etkisinin arttırılması ile mümkün. Başka bir ifade ile sadece Çanakkale yerel halkına dönük değil, yurtdışındaki ve diğer şehirlerdeki insanların katılımını heyecanlandıracak, onları motive edecek, onları bu etkinliğin bir parçası haline getirecek olan faaliyetlerin, organizasyonların içerisinde yer alınması çok değerli. Bunun yanı sıra Troya çok büyük ve önemli bir isim. Dünya Kültür Mirası olan Troya, dünya kültürüne mal olmuş çok önemli bir değer. Bu nedenle dünyada Troya ile ilgili onlarca hatta yüzlerce çevre var. Bu çevrelerin de bu organizasyona dahil olması ve bu dahillik içerisinde burada yapılacak olan etkinliklere katılımının arttırılması, bununla ilgili olan iletişimlerin yürütülmesi, bu organizasyonların dünya markası olması adına çok önemli bir kriter. Tabi ki bu yıl devamı konusunda umudumuz her zaman olmasının yanı sıra, bu yıl ve bundan sonraki yıllar içerisinde de mutlak surette uluslararası etkisinin güçlendirilmesi ve uluslararası çevrelerin bu etkinliğe katılmasını arttıracak faaliyetlerin yapılması bu organizasyonun değerini kat kat arttıracaktır. Bugün dünyada çok farklı ülkelerde kültür, sanat, spor gibi farklı alanlarda çok büyük etkinlikler gerçekleştiriliyor. Dünyanın 7 kıtasından binlerce insan bu etkinliklere katılmak için ziyaret ediyorlar ve bu ziyaret sonrasında bölgenin ekonomisine de çok ciddi katkılar sağlıyorlar. Bu nedenle Troya Festivali’nin de içeriğinin bu anlayış çerçevesinde planlanması, organize edilmesi ve ilgili çevrelerce de önemli işbirliklerinin organizasyonun gücüne güç katacağını düşünüyoruz” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN