Gündem

Av sezonu açıldı

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2017-2018 Av sezonuna ilişkin uyulması gereken kurallara ilişkin bir duyuru gerçekleştirildi.

Marmara, Ege ve Batı Karadeniz Bölgesinde 1’nci ve 4’ncü grup kuşlar ile 2’nci grup memeliler için 2017-2018 av sezonu başladı.
 
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Merkez Av Komisyonu tarafından av ve yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi için alınan 16 sayılı karar kapsamında, 2017-2018 Av Döneminde ülke genelinde avlanma 16 Ağustos 2017 Cumartesi günü memelilerden yaban domuzu ve çakal avı, 1. Grup kanatlı yaban hayvanlarından Bıldırcın ve Üveyik avı ile başladı.
 
Av sezonun ilişkin olarak DKMP tarafından uyulması gereken kurallara ilişkin gerçekleştirilen duyuruda şu maddeler yer alıyor:“ Avlanma süreleri içinde çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde (İdari tatiller de dahil) avlanmak serbesttir. Avcı başına avlanabilecek günlük avlanma limitleri; Bıldırcın 10 adet, üveyik 5 adet, yaban domuzu (bek ve yürüyüş avında avcı başına) 5 adet, tilki 2 adet olarak belirlenmiştir.
 
Avlanma; örnek ve özel avlaklarda yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, Devlet ve Genel avlaklarında ise Bakanlıkça avlak bazında belirlenen yıllık avlanma kotalarının kullanımı şeklinde gerçekleştirilecektir.
Birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamazlar.
 
Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilirler. İlan edilmiş Genel ve Devlet avlaklarında belirtilen kotalar Bakanlığın belirleyeceği kurallar doğrultusunda Avlanma süreleri içerisinde belirtilen günlük avlanma limitleri dahilinde “Avlağında Avlanma İzin Belgesi” alınarak avlanılabilir.
 
Devlet ve Genel avlaklarında herhangi bir türe ait kota bitince o türün o avlaklarda avlanılması yasaktır.
İlan edilen Devlet ve Genel avlaklarında MAK kararında o avlaklara ait kotalar ise avlak yönetim bilgi sisteminde (AVBİS) yer alacaktır.
 
2017-2018 av döneminde avlanma; Devlet, Genel, Özel ve Örnek avlaklarda yapılacaktır. Ayrıca Özel kanunları gereği plan dahilinde avlanmaya izin verilen alanlarda da av yapılabilecektir.
 
4915 sayılı Kanun ve Merkez Av Komisyon Kararı Uyarınca, Namludaki fişek hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik görüntü büyütücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz. Ancak rüzgarla hareket eden basit yapıdaki her türlü ses çıkarma özelliği taşıyan motorlu ve mekanik mühreler ile hayvan sesi çıkartan nefesli düdükler avlanmada kullanılabilir. Avlanma amacı dışında da olsa canlı mühre ve çığırtkanlar avlaklarda vasıta içinde ve açıkta her ne koşulda olursa olsun bulundurulamaz. Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç vb. malzemeler avlanmada kullanılamaz. Av köpeklerinin yerini bulmaya yarayan cihazlar hariç, her türlü manyetik dalga yayan araç ve gereçler, çiftleşme dürtüsü yaratan yapay kokular, av hayvanını yanıltıcı, korkutucu ve ürkütücü elektronik alet ve cihazlar avlanmada kullanılmaz. Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar avlanmada kullanılamaz.
Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyetteki kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağı avda kullanılamaz, avlaklarda vasıta içinde bulundurulamaz.
 
Deniz, nehir, sazlık bataklık, baraj, doğal göller ve lagünlerde Tekne ve benzeri motorlu araçlar ulaşım aracı olarak kullanılırken avcıların tüfekleri boş ve kılıfında olması zorunludur. Ulaşım sırasında yasadışı bir av yapılması durumunda, kabahatliyle birlikte ava rehberlik yapan kişiler ve tekne sahipleri hakkında yasal işlem yapılır. Motorlu tekne ve benzeri araçla avlanılamaz. Ancak bu araçlar ulaşım amacı ile kullanılabilir. Bu araçla su kuşları ürkütülüp havalandırılamaz, bir yöne sürülemez. Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar, üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez. Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz.
 
Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz.
 
Yaban domuzu avlarında tek kurşunlu fişekler dışında, başka fişek bulundurulması ve kullanılması yasaktır.
Av ve Yaban Hayvanları yaralı veya herhangi bir şekilde bulunması durumunda tedavileri ve kontrolleri Veteriner Hekim tarafından yapılması için en yakın Doğa Koruma ve Milli Parklar birimine, Jandarma veya Polise haber verilmeli ve teslim edilmelidir. Acil durumlarda en yakın Veteriner Hekim’ e teslim edilerek ilgili birimlere haber verilmelidir.
 
Ortopedik engelli olup tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan avcılık belgesi sahibi avcılar; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce verilen “Engelli Kimlik Belgesi”ni ibraz ederek, avlaklarda araç içerisinde avlanabilir. Bu karardaki yasaklara, kısıtlamalara ve düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında, Kanun, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve diğer mevzuata göre yasal işlem yapılır.