Avrupa'da herhangi bir ülkeye yerleştikten sonra orada kalıcı oturma iznine başvurmayı düşünüyor olabilirsiniz.

Kalıcı oturum izni, o ülkenin vatandaşlığına geçmeyi çok daha kolaylaştırıyor.

AB'nin birkaç ülkesinde daimi ikamet izni için neler yapmalı şöyle bir gözden geçirelim bakarsınız lazım olur.

Fransa'da oturma iznine başvurmak için, beş yıl boyunca orada yaşamış olmanız gerekir. Eğer evliyseniz ve eşiniz Fransız vatandaşı ise bu süre üç yıl. Fransızca bilgisine sahip olmanız gerekir. 65 yaşın üzerindeyseniz dil şartı geçerli değil. Başvuru sahiplerinin ayrıca sabıka kaydı veya herhangi bir cezai mahkumiyetinin olmaması gerekiyor Hem oturma izni hem de vatandaşlık size Fransa'da eğitim, çalışma, mülk satın alma, ipotek alma ve kendi işinizi kurma hakkı veriyor. Sosyal yardımlara ve sağlık sisteminden de faydalanabilirsiniz. Fransa'da vatandaş olmayanlar oy kullanamıyor. Daimi ikamet kartının maliyeti 225 euro.

Almanya'da birkaç yıl yaşadıysanız kalıcı oturma izni hakkınız olabilir.

Avrupa Birliği vatandaşı değilseniz, başvurmadan önce aile birleşimi, eğitim veya çalışma için oturum iznine sahip olmanız gerekiyor. Genellikle, bu hakkı kazanmak için beş yıl boyunca Almanya'da yaşamanız gerekir, ancak bu süre iki yıl boyunca vasıflı bir işte çalışmış vasıflı işçiler için daha kısa olabiliyor. En az A2 seviyesinde dil bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Kaldığınız süre boyunca bir işte çalışıyor olmak ve emeklilik primlerinizi ödemiş olmanız ve kendiniz ve aileniz için uygun bir konutta yaşıyor olmanız gerekiyor. Sabıka kaydınızda da önemli bir suç olmamalı. Eskiden vatandaşlığa hak kazanmak sekiz yıl sürerken, yeni yasaya göre beş ya da "özel entegrasyon başarıları" durumunda üç yıl sonra vatandaşlığa hak kazanılabiliyor. Ayrıca Almanya çifte vatandaşlığa sahip olma konusundaki kısıtlamaları da ortadan kaldırıyor.Standart olarak ikamet belgesi için 113 euro, serbest meslek yoluyla hızlı geçiş için 124 euro ve yüksek nitelikli profesyoneller için 147 euro ödeniyor.

İtalya'da daimi ikamet başvurusunda bulunmak için son beş yıldır ülkede yaşıyor olmanız gerekiyor. Ülkeden yıl içerisinde tek seferde altı aydan veya toplamda 10 aydan fazla  bir süre için ayrılamamalısınız. AB ülkelerinde çalışmak veya ülkede en az üç yıl yaşadıktan ve son 12 ay boyunca çalıştıktan sonra İtalya'dan emekli olmak gibi bazı istisnalar bulunuyor. Ayrıca sağlık sigortası kanıtı, temiz bir sabıka kaydı ve en az A2 düzeyinde yeterliliğe sahip olduğunuzu gösteren bir dil sınavını geçmiş olmanız gerekiyor. Toplam maliyeti ise başvuru için 100 euro, elektronik kart için 30.46 euro, başvuru pulu için 16 euro ve posta ücreti için 30 euro olmak üzere 176.46 euroyu buluyor. Reşit olmayanlar, mülteciler ve tıbbi tedavi görenler gibi bazı gruplar bu ücretten muaf tutuluyor.

Hollanda'da bir kaç farklı  daimi ikamet izni bulunuyor. AB/EFTA AB vatandaşları ve aile üyeleri için ve AB vatandaşı olmayanlar için.  AB/EFTA ülkelerinde geçerli uzun süreli ikamet izni ve daimi sığınma ikamet izni. Hangi tür izne sahip olduğunuza bağlı olarak her beş ila 10 yılda bir izninizi yenilemeniz gerekiyor. En az 13 yaşında olmanız. Tatil ödeneği olmadan ayda 1207,50 eurodan fazla maaş almalı ve Hollanda sivil entegrasyon sınavını geçmeniz gerekiyor. AB/EFTA AB vatandaşları için 69 euro, diğer tüm daimi ikamet izinleri için ise 207 euro ücret alınıyor. İspanya'da daimi ikamet için nasıl başvurulur

İspanya'da daimi oturma izni, ülkede beş yıl boyunca kalmanıza olanak tanıyor ve kartınız ihtiyaç duyduğunuz kadar yenilenebilir. Número de Identidad de Extranjero (NID) numarasıyla beş yıl boyunca yasal olarak yaşamış olmanız gerekiyor. Ayrıca, kendinizi geçindirmek için yeterli gelire veya mali kaynağa sahip olmanız ve geçerli bir sağlık sigortanız olmalı. Öğrenci vizelerinin süresi yüzde 50 olarak kabul ediliyor. Örneğin öğrenci vizesiyle geçirdiğiniz iki yıl, daimi ikametiniz için bir yıl sayılıyor. Diğer bazı AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında, İspanya 'da daimi ikamet başvurusu yapmak oldukça ucuz. Başvurunun kendisi sadece 80 euro civarında tutuyor, ancak genellikle 20 euroyu geçmemek kaydıyla bazı başka ücretler de alınabiliyor