Belediye, kurumsal bir yapısı sayesinde ulusal ya da bölgesel kanunlar tarafından kendisini yönetme hakkı bulunan bir idari birimdir.

Aynı zamanda;5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belediye, belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere   bir şehir ya da ilçenin aydınlatma, temizlik, su ve elektrik gibi ortak hizmetlerini ve ihtiyaçlarını gören, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmıştır.

 Önümüzde tüm Türkiye açısından önemi tartışılmayacak bir yerel seçim var.Peki, belediye başkanı seçerken nelere dikkat edilmeli? Halka hizmetçi olması gereken belediye başkanı, gerek kişisel gerekse sosyal anlamda ne tür özelliklere sahip olmalı? En önemlisi de Çankkale halkı nasıl bir belediye başkanı istiyor?

Ana muhalefet partisi kendi içlerinde sonu gelmez polemiklerle boğuşurken nasıl bir belediyecilik vaad ediyor açıkça çok merak ediyorum. Diğer muhalefet partisi merkezinde olan karmaşaya  rağmen adayı birçok projesini paylaşmaya devam ediyor. İktidarın adayı ise sesizliğini koruyor.

Bir belediye başkanının asli görevi su, imar, ulaşım ve kanalizasyon gibi çevre ve çevre sağlığı, kentsel alt yapı; temizlik ve katı atık; itfaiye, zabıta, acil yardım, kurtarma ve ambulans; defin ve mezarlıklar vb gibi şeylerdir. Hal böyleyken iki üç yılda bir iki kere kaldırım yenilemek, çöple hatta su tedarik hizmetiyle övünmek kadar komik bir şey olamaz. Belediye başkanının vizyonu yoksa, şehrin gelişmesi gibi bir olay olamaz.

Belediye Başkanı, Bütçesiyle yapacağı hizmetlerin yanında, Kentin Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Kaynaklarıyla işsizliği nasıl çözeceğini ve gelir dağılımının iyileştirilmesi yolundaki yol haritasını çizebilmeli.  Hizmetine talip olduğu kentin, sosyal ve kültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, takip edilen amaçlar hiçbir zaman kişisel olmamalı. Seçileceği kenti iyi bilmeli ki. O kenti karış karış gezebilmeli hatta o kentin sokaklarında anılar biriktirmiş olmalı. Bir yerin sorunlarını en iyi bilen oranın insanıdır. Belediyelerin para sorunu yanında, vizyon sorunu da vardır. Haliyle vizyon sorunu olan bir adayında zaten kısıtlı olan parayı nasıl kullanacağını kim bilebilirki. Belediyelerin yürüttüğü klasik hizmetler Belediye Bütçeleriyle gerçekleşirken, refaha dönük hizmetler Belediye Bütçeleriyle değil, Belediye Başkanının vizyonu ile gerçekleşir.  Bunun içindir ki; Belediye Başkanlarının Vizyonu Bütçesinden büyük olmalıdır diyorum. Seçilen Belediye Başkanları, kapsayıcı hizmetleriyle halkın gönlünü kazanacak ve partilerine olan sempati ve umudunu geliştirecektir.'' Belediye Başkanları kimliklere karşı kör olmalı, ancak sağır olmamalı.''

Yapılan ideal bir belediye başkanı nasıl olmalı? araştırmasına göre. Yerel Seçimlerde, oy vermeyi düşündüğünüz siyasi partiden aday olmasa da, aday gösterildiği partiye oy verme eğiliminizi arttıran Belediye Başkan Adayı özelliklerindendir?” sorusu sorulmuş ve üç özellik belirtilmesi istenmiştir. Ankete katılan seçmenlerin %35’i “Dürüst olması”, %30’u “ Çalışkan olması’’ ve %28’i de “Hukukun gücüne inanması’’ özelliklerini ilk üç sırada belirtmiş.

Ya sizin önceliğiniz üç özellik ne. Çanakkale Belediyesini ve Çanakkale yi emanet edeceğiniz belediye başkanını seçerken Gerçek anlamda  seçtiğine çok dikkat etmelisin.