Tarım bir ülkenin ana kaynağıdır. Hem gelir kaynağı olarak hem de gıda ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılaması bakımından diğer sektörlere oranla gelişme sürecinde desteklenmesi gereken ilk faaliyet

Tarım bir ülkenin ana kaynağıdır. Hem gelir kaynağı olarak hem de gıda ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılaması bakımından diğer sektörlere oranla gelişme sürecinde desteklenmesi gereken ilk faaliyettir.

Bir ülke sağladığı hammaddeleri ve bunu ucuz halde tamamlayabilmesi ile sanayisini geliştirebilir ve pazarlayabilir.
Tarım ekonomisi, tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara etkili çözümler üretmek için ortaya koyulan iktisadi bir disiplin anlamına geliyor. Tarım yapılan topraklardaki verimliliği artırmak, üretimin sorunsuz bir şekilde devamlılığını sağlamak, tarım ile uğraşan insanların istihdamını sağlamak gibi birçok farklı konuyu kapsayan tarım ekonomisi, ülke ekonomisi açısından son derece önemli oluyor. Tarımsal verimliliğin artırılması başta olmak üzere tarımın iyileştirilmesi adına uygulanabilecek çözümler tarım ekonomisi kapsamı altında inceleniyor.

Tarım Ekonomisinin Üretime Katkıları Nelerdir?
Tarım ekonomisi, tarım politikalarının belirlenmesinde, doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasında ve ülke ekonomisinde tarımın yerinin belirlenmesinde önemli katkılarda bulunan bir alan oluyor. Tarım sektöründe yer alan küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin üretimlerini nasıl artırabileceklerine yönelik çalışmaların da yürütülmesine katkıda bulunan tarım ekonomisi, tarımsal üretim anlamında birçok farklı konuda ülke ekonomisine yarar sağlayan bir alan oluyor.
İthalat ve ihracat değerleri arasındaki büyük farklılıklar, tarımsal üretimde dengelerin bozulmasına yol açabiliyor. Özellikle iş gücü konusunda yetersiz kalınan noktalarda kaynakların doğru bir şekilde kullanılamaması gibi sorunlar meydana gelebiliyor. Ekim ve hasat zamanları gibi dönemlerde yoğun iş gücü ihtiyacının karşılanamaması, beklenilen üretim seviyesi hedefine ulaşılamamasına neden olabiliyor.
Tarım ekonomistlerinin yaptığı çalışmalar sonucunda ülke ekonomisinde tarımın yeri göz önüne alınarak, üretim alanlarında ortaya çıkan sorunlara etkili çözümler bulunabiliyor. Daralma görülen ekim alanlarının iyileştirilmesi, tarım ile uğraşan işletmelerin desteklenmesi gibi birçok farklı alanda çalışmalara yapan tarım ekonomistleri, üretimde ortaya çıkan zararın önlenmesi konusunda çalışmalar yürütüyor.

Tarımdaki İş Gücünün İstihdamını Sağlamak için Neler Yapılmalıdır?
Tarımsal faaliyetler için toprağın verimliliği kadar iş gücüne de ihtiyaç duyuluyor. Tarımsal üretimi gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyulan iş gücünün sağlanamaması durumunda ihracat azalırken, üretimin de azalması dolayısıyla tarım ürünlerinin ithal edilmesi söz konusu oluyor. Bu nedenle ihracat değerlerinin korunması ve üretimin ihtiyaçları yeterli seviyede karşılayabilmesi için tarım ekonomisinin temel unsurları arasında yer alan iş gücünün istihdamının sağlanması gerekiyor.

Tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olan ekim, sulama, harman, çapalama, toplama ve nakliye gibi işlemler için genellikle mevsimlik işçilere ihtiyaç duyuluyor. Bu gibi işler için dönemsel olarak istihdamı sağlanan mevsimlik işçilerin tarımsal üretime önemli ölçüde katkısı bulunuyor. Mevsimlik işçilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması ve istihdam sorununun çözülmesi, tarım ekonomisinin iyileşmesine yardımcı olabilecek çözümler arasında yer alıyor.
Tarımsal iş gücünün istihdamının sağlanması için öncelikle Türkiye’deki tarım alanlarının büyük bir kısmında faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi büyük bir önem taşıyor. Büyük ölçekli işletmelerin istihdam konusunda diğer işletmelere göre daha az sorunla karşılaştığını ifade eden tarım ekonomistlerine göre küçük ve orta ölçekli işletmelere destek sağlanması, istihdam sorununun önüne geçilebilmesinde atılabilecek adımlardan biri oluyor.
Tarım Ekonomisinin Tarım Sektörüne Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Tarım ekonomisi yalnızca tarımsal üretim alanında değil, ürünlerin satışlarında karşılaşılan sorunların ve tedarik zincirinde meydana gelen aksaklıkların da giderilmesi için çalışmalar yapılan bir alan oluyor. Tarım ekonomisi politikalarının ülkenin tarımsal ihtiyaçlarına yönelik olarak düzenlenmesi, üretimde ve satışta önemli ölçüde artışlar yaşanmasını sağlayabiliyor.

Tarım arazilerinin büyüklüğüne ve toprağın verimliliğinin ölçülmesi sonucunda elde edilen verilere dayalı olarak yapılan tarım ekonomisi planları sayesinde birçok tarım işletmesinin etkili bir üretim planına sahip olabilmesi sağlanıyor. Tarım ekonomisinin ülke ekonomisine ve tarım sektörüne kazandırdığı gelir ve kar dengesinin yanı sıra tarım işçilerinin istihdam sorununun çözülmesine de büyük ölçüde katkı sağlaması, tarım ekonomisinin en önemli avantajları arasında yer alıyor.

Kaynak; Tarım Kredi Teknoloji