Hellim (Yunanca: ?????µ?; Arapça: ????, ?allum), Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir.

Ne de çok severim hellim peynirini... Özellikle de sandviçlerde ya da kahvaltıda... Ekmek ile çok yakışıyor.

Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir.Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.
Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur.İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklı ve lezzetlidir, bunlar bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur ve daha az lezzetlidir. Bazen, bu üç farklı hayvanın sütü karışıtırılarak hellim yapımında kullanılır.Türk Dil Kurumu Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü, hellim sözcüğünün anlamını "Bir çeşit peynir." olarak vermekte ve bu sözcüğün bu anlamda Kıbrıs'ın yanı sıra Adana'da da kullanıldığını belirtmektedir. Mısır'da ise hâlûm adında bir peynir türü bulunur. Bu peynir türü taze, salamura edilmiş veya baharatlanmış olarak yenir.

Hellim, makarnanın üzerine lezzet vermesi için serpiştirilir.Hellim, Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilmektedir.
Türkiye'de yayılması 20. yüzyılda gerçekleşmiştir.