Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi 2018 yılı yapımı olan Ahlat Ağacı’dır.

Sanat filmi sevenler için bir baş yapıt olarak gösterilse de bazı kişiler tarafında çok sıkıcı ve anlamsız olarak nitelendiriliyor. Film normal sinema filmlerinden oldukça uzun. Ceylan tam 3 saat boyunca seyircisiyle birlikte kalıyor. Eğer daha önce bir Nuri Bilge Ceylan filmi izlemediyseniz Ahlat Ağacı ile başlamanız pek iyi olmayacaktır. Çünkü Ahlat Ağacı Ceylan’ın kariyerinin bütün birikimlerini yansıttığı bir film olmuştur. Filmin başrolünde Doğu Demirkol Sinan karakterini, Murat Cemcir Sinan’ın babasını Bennu Yıldırımlar ise annesini canlandırmıştır. Bunların yanında Hazer Ergüçlü, Serkan Keskin ve Öner Erkan gibi isimlerde filmde rol almıştır.
Filmin konusuna gelirsek okulunu bitirdikten sonra Çan’a ailesinin yanına geri dönen Sinan Karasu, etrafındaki herkesle sırasıyla derinlikli diyalogların içine girse de diyaloğa girmeye en çok ihtiyaç duyduğu babası ile oldukça yüzeysel konuşmalar gerçekleştiriyor. Eski bir aşkla, köyün imamı Veysel ile, küçük şehrin büyük adamlarıyla ve bir yazarla çatışmalar yaşayan ve kendisini bu çatışmalar üzerinden gerçekleştirmeye çalışan Sinan’ın, en büyük hedefi yazdığı kitabını çıkarmaktır. Sinan kitabını çıkartabilirse hayatındaki kilitlerin teker teker açılacağını düşünür.
Filmin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ın kariyer filmi olarak nitelendirilen Ahlat Ağacı sinematografik olarak başarılı bir tablo çizmiştir. Ceylan’ın izleri her sahnede fazlasıyla vardır. Oyunculuk konusunda ise kariyeri boyunca komedi oyunları ve filmlerinde rol alan Doğu Demirkol ve Murat Cemcir’in ağır bir dram filmi içerisinde sırıtmadıklarını belirtebiliriz. Diğer oyuncuların ise rolü benimsemesi ile film oyunculuk konusunda sınıftan geçmiştir.