Mosuolar anasoylu (matrilineal) bir toplum yapısına sahiptir.

 Mosuo kültürü çoğunlukla anaerkil olarak tanımlanır. Gerçekte, pek çok ailede kadınların aile reisi kabul edilmesi, mülkiyetin kadın soyu yoluyla geçmesi, ticari kararları kadının alması gibi, Mosuo kültürü pek çok anaerkil özellik göstermekle birlikte, daha çok erkeklerin politik gücü ellerinde tutmaları tam bir anaerkil toplum olarak nitelendirilmelerine olanak vermez.
Mosuo kültürü öncelikle tarımsal bir kültürdür; günlük yaşamda da bunun etkisi görülür. Genelde tüm ev işleri kadınlara aittir. Ayrıca iplik eğirme ve dokumacılıkla da uğraşırlar. Buna karşılık erkekler, çobanlık ve balıkçılık yaparlar. Özellikle hayvan kesimi erkeklere mahsustur.
Mosuo aileleri, soylarını ailenin ana tarafına dayandırırlar. Ah-mi adı verilen yaşlı kadınlar, evin reisidir. Evde yaşayan bireyleri ilgilendiren kararları Ah-mi alır; ayrıca ailenin gelirini ve aile bireylerinin işlerini idare eder.
Mosuo toplumunda geleneksel anlamda "evlilik" kurumuna raslanmaz. Yürüyüş evliliği veya ziyaret ilişkisi denilen ilişkilerde, eşler aynı evde yaşamaz. Erkekler eşlerini gece ziyaret ederler. Çocuklar annenin evinde büyütülür.