Çeşitli televizyon özel programları kapsamında, Kayıt Akademisi tarafından kayıt sanatçılarına verilen özel başarı ödülüdür.

Grammy Efsane Ödülü veya Grammy Yaşayan Efsane Ödülü,(İngilizce: Grammy Legend Award), Grammy Ödülleri veya çeşitli televizyon özel programları kapsamında, Kayıt Akademisi tarafından kayıt sanatçılarına verilen özel başarı ödülüdür. Ödül, "müzik endüstrisine süregelen katkılar sağlayan ve etkide bulunan" sanatçıları takdir etmek üzere oluşturuldu.
İlk kez 1989'da, Grammy Living Legends adlı televizyon özel programı kapsamında dağıtılan ödülün ilk sahipleri Smokey Robinson, Willie Nelson, Andrew Lloyd Webber ve Liza Minnelli oldu. Sonraki yıl, bir önceki yılda olduğu gibi dört sanatçı daha ödülle buluştu. Kazanan Aretha Franklin, Billy Joel, Johnny Cash ve Quincy Jones; ödüllerini Grammy Legends adlı televizyon özel programı kapsamında aldılar.
Ödül ilk defa 1992'de, bir Grammy Ödülü töreni kapsamında sahibini buldu ve bundan sonraki bütün ödüller Grammy Ödülleri törenlerinde dağıtıldı.O yılki ödülün tek sahibi Barbra Streisand'a ödülü Stephen Sondheim takdim etti.1993'te ödül Janet Jackson tarafından abisi Michael Jackson'a takdim edildi. 1994'te Curtis Mayfield ile Frank Sinatra ödüle layık görüldü. Mayfield'ın ödülünü, kendisinin de içinde bulunduğu The Impressions grubunun üyeleri ona olan takdim ederken Sinatra'nın ödülünü ise Bono takdim etti.
1990 ile 1994 yılları arasında on bir kişiye dağıtılan ödül, 1994'ten bu yana 3 kişiye daha verildi. Bunlardan ilki 1998 yılında Luciano Pavarotti oldu.Pavarotti hasta olduğundan törene katılamayınca, ödülü onun adına Sting ve Aretha Franklin kabul etti.Ertesi yıl Elton John da bu ödülle onurlandırıldı. Ödül son olarak 2003 yılında Bee Gees'e verildi. Bee Gees bu ödülün verildiği tek grup olurken 21. yüzyılda bu ödülün ilk ve tek sahibi oldu.
On dört solo müzisyen ve bir müzik grubu Grammy Efsane Ödülü'ne layık görüldü. Bu on beş ödülün üçünün sahibi kadınlar oldu.