Çocukların kişisel gelişimi her daim çok önemli.

Çocukların kişisel gelişimi her daim çok önemli. Önce sağlık da sağlık. Ammaaa...
zihin sağlığını da unutmamak gerekir. Sağlıklı bir bedene sahip olsanız bile, eğer gelişim tamamlanmazsa, psikolojiniz yerine oturmamışsa çok sıkıntılar çektirceği kesindir. 
İşte tam da bu yüzden çocuklarda kişisel gelişim çok ama çok önemli!

Kendini İyileştirme ile Kendini Kabul Etme Dengesi Kurmak
Çocuklarınıza kendilerini yetiştirmek için çaba harcadıklarında mutlu olmaları gerektiğini öğretmek önemlidir. Bu duyguyu kazanmalarını sağlamak, mesela 10 kilo verene kadar mutsuz olmalarının önüne geçer. Ya da yıldız bir takıma seçilmediklerinde uğrayacakları hayal kırıklıklarının önüne geçer.

Çocuğunuzun Güçlü Yönlerini Tanımlamasına Yardım Etmek
Çocuklarınıza kişilikleri hakkında neyi sevdiklerini sorarak başlayabilirsiniz. Bu noktada onların sadece dış görünüşleri değil, kişiliklerini yansıtan nitelikleri belirlediklerinden emin olmalısınız. Bir çocuğun güzel olduğunu düşünmesi sağlıklı olsa bile, kişilikleri hakkındaki görüşleri, dış görünümlerinin ötesine geçmelidir.

Geliştirmek İstedikleri Alanları Belirlemek
Çocuklarınızın ilgi duyduğu kendini geliştirmek istediği alanları önce tespit etmelisiniz. Mesela kimi çocuk iyi bir basketbol oyuncusu olmak isterken, kimi çocuklarda şiddete maruz kalan çocuklara daha yakın olmak isteyebilir. Bunu tespit ettikten sonra ilgi duyduğu alanlarda çalışmaları için atabilecekleri somut adımları belirlemelisiniz. Bu süreçte çocuğunuzun kendine özgü bir farkındalık geliştirmesine yardım etmeniz gerekebilir. Örneğin, çocuğunuz tüm gezegendeki en zeki çocuk olacağı konusunda ısrar ediyorsa, siz çocuğunuza kendisini iyileştirmek için zaman gerektiğini nazikçe söyleyebilirsiniz. Veya korkunç bir şarkıcı olduklarını söylerlerse, geliştirmek için ses dersleri almak gibi neler yapabileceklerini anlatabilirsiniz. Ardından, geliştirmek istedikleri bir şey olup olmadığı ya da gerçekten öncelikli olmadığı hakkında konuşmalısınız.

Çocuğunuzla Zayıf Yönler Hakkında Konuşma Yapmak
Çocuğunuzla herkesin zayıf yönlerinin olduğuna dair düzenli konuşmalar yapmalı ve üzerinde çalışmak istediği konulara öncelik vermelisiniz. Bunun yanın sıra her şeyde üstün olamayacağını kabul etmesi önemlidir.

Çocuğunuzun Kontrollünde Olan Konularda Övmek
Çocuğunuzu çok yakışıklısın diyerek övdüğünüzde kendine olan güvenini artırdığınızı düşünebilirsiniz. Fakat onları kendi kontrollerinin dışında olan şeyler için övmek faydalı değildir. Bunun yerine, kahvaltıdan hemen sonra dişlerini fırçalamasının harika bir şey yaptığı için yaptığı seçim övülmelidir. Çok temiz ve parlak dişlere sahip olacağı gibi övgü dolu konuşmalar yapılması kişisel gelişimde sağlıklı bir durumdur. Bu övgülerle sonucu vurgulamaktan kaçınmak da önemlidir. Çünkü yazılıdan 100 puan aldığın için seninle gurur duyuyorum gibi övgüler çocuğunun puanlarının her şeyden daha önemli olduğunu düşünmesine neden olur. Bu, çocuğun puanını yüksek tutmak için başka çözüm yoları aramasına neden olabilir. Örneğin, çocuğunuz hile yapmanın, kopya çekmenin iyi bir puan aldığı sürece kabul edilebilir bir şey olarak düşünmesine sebep olabilir. Bunun yerine, çabalarına odaklanmak ve karakter yaratan övgüyü kullanılmalıdır. Mesela bu mükemmel sonucu almak çok çalıştığını takdir edici kelimeler olabilir.

Hedefleri Birlikte Belirlemek
Çocukların sürekli olarak yeni hedeflere doğru çalışması sağlıklıdır. Bu hedefler, yüzmeyi öğrenmek istemeleri ya da okulda iki yeni arkadaş edinmek istediğine dair herhangi bir şeyi içerebilir. Çocuğunuza, zorlu ancak ulaşılabilir sağlıklı hedefler belirlemesinde yardımcı olmalısınız. Çocuğunuz çıtayı çok yüksek tutarsa, başarısız olma ihtimali yükselebilir. Aksi olduğu takdirde yani hedefler çok basit olduğunda da ayarlayabilirler. Kendilerini geliştiremeyebilirler. Çocuğunuza gerçekçi hedefler belirlemelerine yardımcı olmak için bazı rehber bilgiler sunmak gerekebilir. Mesela uzun vadeli bir hedefleri varsa, araba almak için yeterli para biriktirmeleri gerektiği gibi, kısa vadeli hedefler belirlemelerine yardımcı olunabilir. Amaç, ayda 100Tl tasarruf etmek olabilir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/cocuklarin-kisisel-gelisimi-nasil-desteklenir/