Çanakkale'nin ilçesi Lapseki, düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü coşku ve gurur içinde kutladı.
 
Hükümet Konağı önünde gerçekleşen etkinlikler, Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Garnizon Komutanı Deniz Albay Bülent Pehlivan ve Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz'ın Atatürk büstüne çelenk sunmasıyla başladı. Tören, çelenk sunumunun ardından tüm katılımcıların saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'nın coşkuyla okunmasıyla devam etti. Bu anlamlı andan sonra, ilçe mezarlığına yapılan şehitlik ziyareti gerçekleşti. Camilerde görev yapan imam ve müezzinler, şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti okuyarak dualarını sundular.
 
Öğrencilerden Şiirler ve Halk Oyunları Gösterisi
Kutlama programı, çarşı içindeki etkinliklerle devam etti. Öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten duygusal şiirler okuyarak katılımcılara duygusal anlar yaşattılar. Ardından, Lapseki Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Topluluğu'nun gösterisi, renkli ve coşkulu anlar yarattı.
 
‘’Bugün Lapseki’mizin Gurur Günüdür’’
Etkinliklerde konuşan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, “Bu anlamlı günde konuşmama başlarken, mücadele ruhunu, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeyi, yoklukların içinde zafer kazanmayı bizlere öğreten Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları başta olmak üzere, vatanımızın bekası uğruna canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi ve Lapsekili Kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Bugün bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapanlara unutamayacakları bir ders verildiği gündür. Bugün ‘Ya istiklal, Ya Ölüm’ diyen kahramanların, şehadeti seçtikleri gündür. Bugün Lapseki’mizin gurur günüdür. Bugün Lâpseki’mizin Bayramıdır. Hepimize kutlu olsun. Dünya tarihinin akışını değiştiren ve bağımsızlığa olan inancını ortaya koyan aziz milletimiz, Milli mücadeledeki tüm imkansızlıklara rağmen işgalcilere karşı canla başla mücadele etmiştir. Milletimizin bağımsızlığa olan tutkusu, yurdun dört bir yanında olduğu gibi, bundan tam 101 yıl önce 25 Eylül 1922 tarihinde Lapseki’mizde de tezahür etmiştir. Milletimizin bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceği bir kez daha tüm dünyaya gösterilmiş, Lâpseki’miz işgalcilerden temizlenmiş ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde sürdürülen bu büyük mücadelede Lapsekililer üzerine düşen görevi sonuna kadar yerine getirmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın en önemli safhalarından biri olan Akbaş Cephaneliği baskını, Lapsekili kahramanlarımızın önderliği ve gayreti sayesinde gerçekleştirerek tarihi bir başarıya imza atılmıştır. Türk direnişi açısından büyük bir moral kaynağı olmuştur. Çanakkale Savaşları’nda, Arıburnu’nda, ana çıkarma noktasında, düşmanın ilk ateşine göğüs gererek; düşmanla azimle, kararlılıkla mücadele eden Kahraman Lapsekili Muharrem Asteğmenimizi, Yaralı olarak tedavi için Lapseki’ye gelen abisinin asker elbiselerini giyerek gözünü kırpmadan cepheye göğüs göğse savaşmaya giden 15 yaşındaki Kulağını vermeyen şehit olarak da bilinen Hasan oğlu Ahmet’i, Cephede şehit düşen Beybaşlı Halil’i ve Lapsekili İbrahim Onbaşı’yı, ilçemizi işgal etmek isteyen İngiliz müfrezesine karşı, kahramanca göğüs gererek mücadele eden Lapsekili Kahramanlarımızı saygı ile anıyorum. Bizlere bu toprakları vatan kılan, vatan kalması için gözünü kırpmadan şehadete yürüyen ecdadımızın fedakarlıklarını anlayarak daha çok çalışmalıyız. Kardeşliği yaşadığımız topraklarımızda bir ve beraber olarak özellikle çocuklarımız ve gençlerimizde milli şuur oluşturmalıyız. Yarınlara umutla bakarken, gelişmiş bir Türkiye ve gelişmiş bir Lapseki için; tarihimizi asla unutmamalıyız. Lapseki’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü gurur içinde idrak ederken, Bizlerde Lapsekimiz ve hemşerilerimiz için daha çok çalışmaya, daha çok üretmeye devam edeceğiz”  şeklinde konuştu.
 
Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bando Komutanlığı tarafından verilen konser, izleyicilerden büyük ilgi gördü. Müzik ve dansın buluştuğu bu özel performans, kutlama programına ayrı bir coşku kattı ve program sona erdi.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak