Çanakkale Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği tarafından düzenlenen İda Koyun Keçi Panayırı, tarım ve hayvancılık sektörünün önemli temsilcilerini ve üreticilerini bir araya getirmek amacıyla başladı.

Çan İda Koyun Keçi Panayırı, Çanakkale'nin gözde etkinliklerinden biri olarak üç gün boyunca devam edecek. Panayır sadece işbirliği fırsatlarına ev sahipliği yapmakla kalmayacak, aynı zamanda çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yaparak ziyaretçilere keyifli bir deneyim sunacak. Çan Kapalı Pazar Yeri'nde düzenlenen başlangıç törenine, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çan Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Terzialan Belediye Başkanı Tuncay Göymen, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
 
‘’Birlik Ve Beraberlik İçinde Kaynaşmasını Sağlamak İstiyoruz’’
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından başlayan Panayırın açılış konuşmasını Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Ulus yaptı. Ulus yaptığı açılış konuşmasında "Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz İda Koyun Keçi Panayırını Cumhuriyetin 100. Yılında ikincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.  Panayırımız geçen yıla göre daha hızlı büyüdü daha da genişleyerek devam edecektir. Bu amaçla üyelerimizi ve üreticilerimiz yeni teknolojilerle buluşturmak, koyun keçi üreticilerle anlaşmasını ve bakanlığımızla yürüttüğümüz tarım ıslah projesini burada sergileyip onların da tanıtımını yapmasını sağlayacağız.  Bir diğer amacımız da bütün üyelerimizin burada birlik ve beraberlik içinde kaynaşmasını sağlamak istiyoruz" dedi.
Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin ise Tarım arazileri ile ilgili bilgiler vererek "İlçemiz coğrafi yapısı dolayısı ile tarım arazileri azdır. Buna rağmen tarımın bir çok alanında ürün çeşitliliği yüksektir.  İlçemizde 262 bin 850 bin dönüm tarım arazisi bulunmakta olup, bunun ortalama 167 bin dönümü tarım amaçlı kullanılmaktadır. geri kalan kısmı ise nadas yolu ile kullanılmaktadır. Tarım amaçlı kullanılan yerlerin %30'u koyunlarımızın tarım arazisidir. İlçemiz ve köylerinde tarım arazisi ile uğraşanların %70'i hayvancılıkla uğraşmaktadır. Tarım yapısı da ilçemizde buna göre şekillenmektedir.  İlçemize bulunan seramik sanayi ve Termik santrallerde çalışmak için genç nüfusumuza uyguladığı göçü tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilemiştir. İlçemizde bugüne kadar tarımsal üretimde ön plana çıkan bir ürün yoktur. Ancak Biga ve Ezine Peynir üreticilerin en büyük kaynağı ilçemizdir" dedi.
 
Tarım ve Yatırım
Yatırım alanları hakkında bilgiler veren Çan Belediye Başkan Vekili Harun Arslan ise, Çan'ın coğrafi yapısına dikkat çekerek tarım arazilerinin az olduğuna değindi. Girdilerin azaltılması ve kara geçilmesi için üretimin şart olduğunu belirten Başkan Vekili Arslan " Her yıl gerçekleştirdiğimiz Eylül Panayırında bu yıl yeni bir yenilik, değişiklik ve yeni bir heyecan katarak İda Koyun Keçi Festivali adı altında tarım ekipmanları, gürre, tohum, ilaç ve yem sektörünü bu festival kapsamında Çan'a getirdik. Hepimizin bildiği üzere Çan'da Sanayi çok güçlü. Sanayi çok güçlü olduğu için 24 saat iş ve işçiliğin devam ettiği bir ilçedeyiz. Çalışan insanların çok olduğu bir ilçedeyiz. Teknik insanların, teknik kadronun çok olduğu bir ilçedeyiz. Sanayide olduğu gibi Tarımda da çalışan insanlarız. Fakat coğrafi konum olarak bir şanssızlığımız vardır ki bu şanssızlığımızdan geçemiyoruz. Nedir bu şanssızlık? Çan 65 köyde 408 Tarımsal kalkınma kooperatifi ile günlük toplam 100 ton süt üreten Çan, Çanakkale'deki üçüncü en büyük züt üreten merkezidir.  Tarım arazisi varlığına baktığımızda ise 87 kilometre kareye Çan ilçe hudutları içerisinde %58'i ormanlık alan olan bir ilçenin geri kalanı ise şehirler, köyler, köyler arası yollar çaylar vs. bulunmaktadır. Buralardan artta kalan %30 oranındaki alanlarda da kuru tarım yapılmaktadır. %30 tarım için az bir alandır. Bugün tarım ve hayvancılıkta en büyük gider kalemi işletme girdileridir. İşletme girdilerini düşürmemizin tek yolu ise üretim yapmaktır. Biz şu anda tarım alanlarımızın %70'inde sadece kuru yatırım yapabiliyoruz" dedi.

‘Etkinliklerin Arttırılmasında Fayda Var’’
Çan’ın tarım açısından önemini belirten AK Parti Çanakkale Billetvekili Ayhan Gider ,"Tarımla birlikte belki de en fazla hissettiğimiz şey küresel ısınma.  Tarım da desek, İnsan da desek , canlı da desek hep karşımıza o çıkıyor. Dolayısı ile Tarım ile ilgili yapılan her etkinliğin birinci maddesi küresel ısınma olmak zorunda.  Elimizde kalan çok az suyu nasıl değerlendireceğimizi  konuşmak zorundayız. Bu anlamda yapılan her etkinliğin kıymetli olduğunu düşünüyorum. Çan özel bir ilçe. madenleri, sanayisi var ama bunun da öte çok önemli bir tarım potansiyeli var. Burdan ve Biga'dan Karsa kadar et gidiyor. Ceviz, badem başta olmak üzere diğer meyvelerde  Çan söz sahibi ilçe olmaya başladı. Sanayi ile anılan Çan artık Tarımı ile de söz sahibi olan bir ilçe haline geldi. Bunun için bu tür etkinliklerin arttırılmasında fayda var" diye konuştu.

İda Koyun Keçi Panayırı, tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra, Çanakkale'nin sosyal ve kültürel etkinlikleri arasında önemli bir yer tutarak bölgenin ekonomik ve kültürel canlılığına destek oluyor.
 
Haber: Veysel Akın Salkın