Ayvacık ilçesi, tarihi bir dönemin anısını yaşatarak Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. yılını büyük bir coşku ve gurur ile kutladı.
 
Kurtuluş kutlamalarının ilk ayağı, Ayvacık Atatürk Kültür Parkı'nda gerçekleşen çelenk sunma töreniyle başladı. Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, Garnizon Komutanı Yarbay Fatih Şahin ve Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu anlamlı tören, kurtuluşun simgesi olan Atatürk Kaidesi'nde gerçekleşti.
Kurtuluş programına, Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan da katılarak etkinliklere destek verdiler.
 
Kutlama Yürüyüşü ve Program
Törenin ardından, Ayvacık halkı Ünal Caddesi üzerinde bulunan Ayvacık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bandosu eşliğinde düzenlenen yürüyüşe katıldı. Bu coşkulu yürüyüş, Ayvacık'ın çarşı merkezine kadar devam etti. Ardından Ünal Caddesi'nde kutlama programı başladı. Program, halk oyunları gösterileri ve şiirlerin okunmasıyla renklenirken, katılımcılara tarihi bir an yaşatıldı.
 
Törende konuşma yapan Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, “Ayvacık ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıl dönümüdür. Bu özel günde, milletimizin birlik ve beraberlik ruhuyla verdiği mücadeleyi anıyoruz. O yıllarda gösterilen azim ve kararlılık, bağımsızlık aşkının ne kadar büyük olduğunu göstermiştir. Kurtuluş Savaşı’nın zorlu dönemlerinde Ayvacık halkının da verdiği destansı mücadele, bugün hür ve bağımsız yaşamımızın temel taşlarından biridir. Hem cephe hattında savaşan milislerin fedakârlığı hem de sivil halkın destansı direnişi, Ayvacık’ın kurtuluşunu mümkün kılmıştır. Bu tarih Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin sadece büyük savaş meydanlarında değil tüm köylerde, kasabalarda ve şehirlerde verildiğinin bir kanıtıdır. Milletimiz vatan sevgisi ve bağımsızlığından taviz vermeden, tüm olumsuz şartlara ve imkânsızlıklara rağmen ordusuyla tek vücut olmanın verdiği güçle eşine az rastlanır bir kahramanlık örneği sergilemiştir. Bugün Ayvacık’ın kurtuluşu bize milli birlik ve beraberliğin ne kadar büyük bir güç olduğunu hatırlatmalıdır. Biz Edirne’den Hakkâri’ye, İzmir’den Van’a kadar; ay yıldızlı bayrak altında Anadolu’yu yurt tutan büyük Türk milletiyiz!

101 yıl önce vatan müdafaası için birleşen yüreklerimiz, bugünde aynı sevdayla, aynı ruhla, aynı inanç ve kararlılıkla, cumhuriyetimizi ve demokrasimizi yüceltmek için çarpmaktadır. Tarihin dilinden düşmeyecek bir destan yazan başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ayvacık’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyor, siz hemşehrilerime en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” İfadelerine yer verildi.

Kurtuluş etkinliklerinde bu gece 20.00’de Coşkun Çelik ve Orkestrası ile saat 22:00'de Sakiler grubu konseri düzenlenecek.

Haber: Şavher Banu Çağlak