Biga Belediyesi ile Doğa Hareketler Araştırma Derneği (DOHAD), afet zararlarının en aza indirilmesi amacıyla "Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu Kurulumu ve Değerlendirilmesi" protokolünü imzaladı.
 
Bu işbirliği ile büyük depremlerin öncesinde uyarı yapılabilmesi ve risk artışının önceden tespit edilebilmesi hedefleniyor. Biga Belediyesi ve DOHAD arasında yapılan işbirliği, deprem öncü işaretlerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda önemli bir adım olarak öne çıkıyor. İmzalanan protokol uyarınca, Biga ilçesinde yer altı hareketlerinin izlenmesi için 2 adet deprem istasyonu kurulacak. Bu istasyonlar, depremlerin önceden tahmin edilmesi ve risk artışının belirlenmesi amacıyla büyük bir öneme sahip olacak. İmzalanan protokol kapsamında kullanılacak teknoloji, deprem riskinin azaltılmasına yönelik büyük bir adımı temsil ediyor. İTÜ Elektrostatik Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmin Sistemi Proje Grubu tarafından geliştirilen "Elektrostatik Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi" ve DOHAD'ın "Çoklu parametre izleme yöntemi" ile Biga ilçe sınırları içerisinde ve çevresindeki fay hatlarının hareketleri ve jeofiziksel parametreler sürekli olarak takip edilecek.
 
Deprem Öncü İşaretlerinin Takibi ve Risk Analizi
Protokol imza töreninde konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, "Yakın geçmişte yaşadığımız deprem felaketi, ne kadar büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Yeni canlar kaybetmemek ve Bigalı hemşehrilerimizin güvenliğini sağlamak adına bu işbirliğini büyük bir kararlılıkla gerçekleştiriyoruz. Biga'mız için alabileceğimiz her önlemi almaya çalışıyoruz" dedi.
DOHAD Başkanı Fuat Agalday ise yaptığı açıklamada, "Biga Belediyesi ile iş birliği halinde depremleri önceden tahmin etmek amacıyla 2 bölgeye sürekli yer altı hareketlerini izleyen deprem istasyonları kurulacak. Amacımız büyük depremler öncesinde uyarı yapabilmek için riskin yükseldiğini önceden tespit edebilmek. Biga Belediye Başkanı'mız Bülent Erdoğan'a konuya gösterdiği destek için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak